İklim KriziManşet

Avrupa tarihindeki en sıcak Haziran!

0

Avrupa Birliği Kopernik Programı tarafından son açıklanan verilere göre, Haziran 2019 Avrupa’da tarihteki en sıcak Haziran olarak kayıtlara geçti. Yayımlanan verilere göre tüm Avrupa kıtasında Haziran ayı mevsim normallerinin 2°C üzerinde gerçekleşti.  

Yayımlanan verilere göre, Türkiye dahil olmak üzere kıtanın tamamında Haziran 2019 sıcaklıkları mevsim normallerinin çok üzerinde gerçekleşti. Aşırı sıcaklıklar ile beraber Avrupa’nın birçok yerinde aşırı hava olayları da görüldü, bu iklim afetlerinde hasarlar ortaya çıktı. Kopernik Programı’nın yayımlandığı verilere dair detaylı bilgilere linkten ulaşabilirsiniz.

Aşağıda ise, Haziran 2019’da Türkiye ve Avrupa’da yaşanan aşırı hava olayları ve bu olayların etkilerine dair bilgileri görebilirsiniz.

Özellikle Avrupa kıtasının birçok yerinde yaşanan orman yangınları dikkat çekiciydi. Fransa, Almanya, Portekiz, İspanya, Türkiye ve daha birçok yerde görülen bu yangınlar önemli hasarlara yol açtı. Dünya Meteoroloji Örgütü, bu yangınların beklenmedik olduğunu açıkladı.

Aşırı hava olayları ve iklim afetleri Haziran 2019’da Türkiye’nin de gündeminden düşmedi.

Orman Yangınları:

Haziran ayında Türkiye’nin dört bir yanından orman yangını haberleri geldi. İzmir, İstanbul, Bilecik, Balıkesir, Antalya, Muğla’da, Hatay’da, Manisa’da ve daha bir çok yerde onlarca orman yangını yaşandı, önemli hasarlar meydana geldi.

Seller:

Haziran ayında seller de, Türkiye’nin birçok yerinde özellikle neden olduğu can kayıpları ile gündeme geldi. Haziran ayındaki ilk çarpıcı sel felaketi, Türkiye’nin başkentinde yaşandı. 9 Haziran’da, sel yüzünden, üç kişi yaşamını yitirdi. Kentte sokaklar göle döndü, hayat durdu.

18 Haziran’da ise Trabzon’da yaşanan aşırı hava olayları 8 kişinin can kaybına neden oldu. Kayıp 2 kişi için arama çalışmaları haftalarca devam etti, okullar yıkıldı, yaşam durdu.

Aşırı yağmurlar, aynı günlerde Ağrı’da ve Bartın’da da can aldı. Dinar’da aşırı hava olayları 2’si çocuk 4 kişinin ölümüne sebep oldu, Bartın’da 1 kişi yine selde kayboldu ve yaşamını yitirdi.

Haziran’da başka seller de yaşandı. Araklı ile aynı gün (18 Haziran 2019) Mersin’de de sel ve yıldırım hayatı olumsuz etkiledi. Mersin üç ilçesindeki aşırı yağışlar, hayvanların ölmesine yol açtı, Mut ilçesinde bir hafta boyunca sel yüzünden zorunlu su kesintisi yaşandı.  İki gün sonra Tarsus ilçesinde de sel yaşandı.

Avrupa: 

Haziran ayındaki aşırı sıcaklıklar, Avrupa’da aynı zamanda ekonomik ve sosyal sorunlara da yol açtı:

Belçika:

Aşırı sıcaklıklardan dolayı Belçika’da tren seferleri durdu. Otoriteler tarafınan aşırı sıcaklıkların hava kirliliği oranlarını arttırdığına dair uyarılara yapıldı. Kızılhaç, aşırı sıcaklıklara önlem olarak evsizlere su dağıtmak zorunda kaldı.

Fransa:

Paris’te aşırı sıcaklıklardan dolayı kırmızı alarm verildi, itfaiye olası yangınlara karşı halkı uyardı.

Almanya:

Sıcaklıklardan dolayı trenler iptal edildi. Avrupa’daki en önemli ticaret rotalarından Ren nehrinde su seviyesi önemli düşüş yaşadı, ulaşım sekteye uğradı.

Norveç:

Kuzey Norveç’te 200’den fazla ren geyiği, aşırı sıcaklıklar ve yeterli besin bulamamaktan dolayı ölü bulundu.

Polonya:

Ülkenin tamamında Haziran 2019’un ikinci yarısında kuraklık görüldü. Yeterli havalandırma sistemi olmayan hastaneler ilaçları soğutmakta sıkıntı yaşadı.

Birleşik Krallık:

Aşırı sıcaklıklar uçuşların aksamasına ve hatta iptal edilmesine neden oldu.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.