ManşetTarım-Gıda

Atlanta gıda çölünü üç dönümlük gıda ormanına çevirdi

0

Atlanta’nın Lakewood-Browns Mill bölgesindeki halkın üçte birinden fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyorlar; ancak şimdi taze gıda gerçek anlamıyla ellerinin altında olacak. Eskiden bir gıda çölü (taze gıdaya erişimi olmayan düşük gelirli bir alan) olan yer şimdi bir gıda ormanı (taze ürün yetişen bir kamusal alan) olmuştur. Terk edilmiş 3 dönümlük alan, kamusal bir bahçeye dönüştürülüp yürüyüş yollarının da eklenmesiyle tamamlandı. 1000 adet yenilebilir meyve ve kuru yemiş ağacı, üzüm salkımları ve başka ağaççıklar arasından yöre halkının yiyecek toplaması da serbest.

Kentsel Gıda Ormanı (The Urban Food Forest) , bu ülkenin en büyüğüdür, Atlanta’daki ilk gıda ormanıdır ve halka açık olarak ücretsiz hizmet vermektedir. Ama Atlanta şehri, gıda çölünün ortasında sadece tek bir tane yiyecek vahasını ile yetinmemek istiyor. Şehir 2021 yılında, gıda ekonomisini güçlendirerek yerlilerin %85’inin, taze yiyeceğe erişiminin 2.5 km’lik bir mesafe içinde olmasını planlıyor.

Topluluk gıda ormanı, gerçekten de el birliği ile meydana geldi. The Conservation Fund (Muhafaza Fonu), yerel sivil toplum örgütleri ve gönüllüler bir araya gelerek bahçeyi genişletti. Atlanta Park ve İstirahat Departmanı, Ulusal Park Hizmetleri, Trees Atlanta ve Concrete Jungle topluluklarının hepsi gıda ormanını yaratıp yaşatmak için kollarını sıvadılar. Trees Atlanta da yeşeren ormanı olduğu gibi koruyacak.

Muhafaza fonu (Conservation Fund), boş araziyi 2016 yılında satın aldı ve Atlanta, onlara burası için 157,384 dolar ödedi. “Buranın şimdiki sakinleri, komşuları alıp eğlensinler diye çitlerin üzerine çiftliklerinden çıkan fazla mahsulü bırakıp giden arsanın eski sahipleri hakkında hala konuşurlar.” Diye belirtti USDA. “Şimdi bu topraklar bu tarihi kutlayacak ve halka yeni anılar doğuracak.”

Gıda ormanı alanında girişim yapan tek şehir Atlanta değil. Ülkenin diğer bölgelerinde de birçok gıda ormanı yetişmektedir ve bunların başarılı oldukları ispatlanmaktadır. Seattle’daki Beacon Gıda Ormanı ve Asheville’deki George Washington Carver Yenilebilir Parkı bunlara örnektir. Şu anda Amerika’da 70 tane gıda ormanı bulunmaktadır.

Şimdi, taze yemeğe erişmek demek gerçekten parkta bir dolaşmak demek, yani tam da olması gerektiği gibi.

Makalenin İngilizce Orijinali

Yeşil Gazete için çeviren: Verda Zincirkıran

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.