ManşetTürkiyeUncategorized

Gezi davasında tahliye isteyen hakimlere pasif görev

0

Gezi davasına bakan 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini dağıtan HSK, sanıklar Kavala ve Aksakoğlu’nun tahliyesi yönünde oy kullanan üyeleri pasif görevlere getirdi.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), yayımladığı yetki kararnamesiyle hak aktivisti ve iş insanı Osman Kavala’nın tutuklu yargılandığı Gezi davasına bakan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini dağıttı. Sanıklar Kavala ile hak savunucusu Yiğit Aksakoğlu’nun tahliye edilmesi yönünde oy kullanan üyeler pasif bir göreve getirildi.

Cumhuriyet’in haberine göre, Gezi Parkı eylemlerini finanse ettiği suçlamasıyla 638 gündür tutuklu olan işadamı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 16 kişinin ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan yargılandığı davanın 24 Haziran’daki celsesinde Kavala’nın tahliyesi yönünde oy kullanan hakim Mahmut Başbuğ, 10 Temmuz’daki HSK kararnamesinde mahkeme başkanı yapılmıştı.

Heyet ikiye bölündü

Önceki gün ‘Adli Yargı Hâkimlerinin Müstemir Yetkilerinin Belirlenmesi ve Yeniden İnceleme Taleplerinin Değerlendirilmesine İlişkin Duyuru’ yayımlayan HSK Birinci Daire, Gezi davası yargılamasını yapan heyetin bir üyesi hariç tümünü dağıttı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iki heyet halinde çalışmasına karar veren HSK, ilk heyeti Gezi davasına ve bu davayla bağlantılı olarak gelebilecek diğer davalara sorumlu atarken, ikinci heyetin geri kalan tüm davalara bakmasına hükmetti.

Tahliye oyu kullanan Başbuğ ikinci heyet başkanı

Gezi davasına bakacak birinci heyetin başkanlığına Galip Mehmet Perk, üyeliklerine ise Talip Ergen, Ahmet Tarık Çiftçioğlu getirilirken, Mahmut Başbuğ ise ikinci heyetin başkanlığına atandı. Gezi davasına bakan ve bir diğer tutuklu Yiğit Aksakoğlu’nun tahliyesi yönünde oy kullanan mahkeme üyeleri Sercan Karagöz, Hasibe Doğan ve Şule Yıldız ikinci heyet üyeliğine gönderildi.

Birinci heyet Gezi davasının yanı sıra Adnan Oktar davasına da sorumlu atandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.