DünyaManşet

Rusya’da protestolar: 1000 gözaltı

0

Rusya’nın başkenti Moskova’da eylül ayında yapılacak yerel seçimlere muhalif siyasilerin de kayıtlarını yaptırıp katılmasını isteyen göstericilere polis müdahale etti. İçlerinde önde gelen aktivistlerin de bulunduğu binden fazla kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan bazıları eylemci olmadığını, sadece olay yerinden geçtiğini belirtti. Euronews’da yer alan habere göre Moskova’nın merkezindeki belediye binasının yakınlarında “Putin’siz bir Rusya” ve “Putin istifa” şeklinde sloganlar atan protestoculara polis copla müdahale etti. Gösteri çağrısı çarşamba günü 30 günlüğüne tutuklanan muhalefet lideri Avukat Alexei Navalny’den geldi.

Navalny, Moskova Belediyesi seçimlerinde yasaklı muhaliflerin de yarışabilmesi için devletten izin çıkması isteği ile destekçilerini eylem yapmaya çağırdı.

Önde gelen muhaliflere göz altı

Gösteriye müdahale eden yetkililer protestonun izinsiz olduğunu belirtti. Gözaltına alınanlar arasında Navalny’nin müttefiklerinden Ilya Yashin de vardı. Yashin polisin önce evinde arama yaptığını daha sonra da gözaltına alındığını Facebook üzerinden duyurdu. Navalny’nin sözcüsü Kira Yarmysh de Twitter üzerinden polis tarafından evinin arandığını ve gözaltına alındığını kaydetti. Ülkenin önde gelen aktivistlerinden Dmitry Gudkov ve Lyubov Sobol da gözaltına alınanlar arasında yer aldı.

Polis Moskova’daki gösteriye 700 kadarı gazeteci ve blog yazarı olmak üzere 3 bin 500’den fazla kişinin katıldığını belirtti.

Rusya’da yetkililer Moskova için yarışmak isteyen muhaliflerin aday olmak için gerekli sayıda gerçek imza toplayamadıklarını belirtiyor. Ancak muhalifler bu iddiaları reddediyor. Rusya yerel seçimleri 8 Eylül tarihinde yapılacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.