Günün ManşetiTürkiyeUncategorized

Prof. Füsun Üstel’e tahliye

0

Barış Akademisyeni Prof. Dr. Üstel’in avukatı Sennur Baybuğa: Kararın diğer akademisyenler için emsal olmasınını umuyoruz

Barış bildirisi imzacısı Prof. Dr. Füsun Üstel tahliye oldu. Eskişehir Kadın Kapalı Cezaevi’ne 8 Mayıs’ta teslim olan Üstel, iki buçuk aydır cezaevindeydi. Üstel, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından onanan 1 yıl 3 aylık hapis cezasının infazını çekiyordu.

Baybuğa: İnfaz rejimindeki çelişki mağduriyet yaratıyor

Yeşil Gazete’ye konuşan konuşan Üstel’in avukatı Sennur Baybuğa, zorlu süreci şöyle anlattı: “İnfaz hukukuna göre, bir yıldan az ceza alanlar, açık cezaevinde kalırlar. Bunun tek istisnası terör suçudur. Ancak “terör propagandası” suçu, “terör suçu”yla aynı kefede değerlendirilemez. Füsun Üstel, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) “örgüt propagandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı ve hüküm giydi. Buna rağmen Eskişehir 1. İnfaz Mahkemesi, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçunun, ‘terör suçu’ olarak kabul edilmesi gerektiğini, infaz uygulamasının da bu yönde olduğu konusunda ısrar etti. Biz, Füsun hocanın cezaevine girişinin 10’uncu gününden itibaren açık cezaevine geçmesi için karar aldırmıştık. Yargıtay’ın da bu konuda çok sayıda kararı var. Defalarca başvuruda bulunduk, ama dava savcısı her seferinde itiraz etti ve mahkeme de savcının isteği doğrultusunda karar verdi. Ardından Adalet Bakanlığı’na başvurduk ve “kanun yararına bozma” istedik. Bundan da bir sonuç alamadık. “

Bir ay önce yeni bir başvuru yaptıklarını anlatan Baybuğa, “Bu arada mahkemenin savcısı başka bir yere atandı. Yeni gelen savcı 15 gün önce mahkemeye infaz rejimindeki bu ikilik ve çelişkinin mağduriyet yarattığını belirterek, ‘Üstel’i tahliye edelim mi’ diye mahkemeye sordu. 32. Ağır Ceza yine reddetti fakat biz bir üst mahkeme olan 33. Ağır Ceza’ya başvurduk. Ve Füsun Hoca’nın infazı durduruldu. Çok mutluyuz” dedi.

‘Diğer akademisyenler için de emsal olmalı’

Yaşananların tamamen hak ihlali olduğunu, infaz rejiminden kaynaklı sürecin herkes için yıpratıcı hale geldiğini anlatan Baybuğa, şimdi gözlerinin Anayasa Mahkemesi’nde olduğunu kaydetti: “Cuma günü Anayasa Mahkemesi, aralarında Üstel’in de bulunduğu barış imzacısı akademisyenlerin davasını görüşecek. Buradan da olumlu bir karar çıkmasını bekliyoruz. Bu durumda yeniden yargılama yapılacak ve bu kez bu sürecin beraatle sonuçlanacağını düşünüyor, umuyoruz.” Baybuğa, bu kararın diğer barış imzacısı akademisyenler için de emsal olması gerektiğine vurgu yaptı; “şimdi sıra bunun için uğraşmakta” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.