EkolojiManşetTürkiye

CHP’nin Düzce raporu: Dere yatakları değiştirilmiş, ağaçlar kesilmiş

0

CHP’nin raporuna göre, 15 Temmuz Parkı yapımı nedeniyle dere yatağı daraltıldı, ağaçlar kesildi. İBB’nin yardım teklifi ise reddedildi. CHP’li Karaca, iki gün önce Meclis’te küresel iklim krizinin yol açtığı felaketlere karşı önlem alınması için verdikleri önergenin AKP ve MHP tarafından reddedildiğini söyledi.

Sel ve heyelan felaketi nedeniyle beş kişinin yaşamını yitirdiği, iki kişinin ise hâlâ kayıp olduğu Düzce‘de incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, hazırladıkları raporu CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Karaca, Düzce’deki felaketten iki gün önce iklim krizine ilişkin verdikleri önergenin AKP ve MHP milletvekilleri tarafından reddedildiğini söyledi:”Bu önergede de mecliste yaptığım konuşmada da benzer düşüncelerimizi partim adına ifade ettim. Ancak üzülerek ifade etmek isterim ki, AK Parti ve MHP milletvekillerinin ret oyuyla böyle bir araştırma komisyonunun kurulması engellenmiş ve reddedilmiş oldu. Dünyada iklim krizine ilişkin önemli gelişmeler yaşanmaktadır ve devletler iklim krizinin sonuçlarının ve yaratacağı tahribatın boyutlarını önleyebilmek adına üniversitelerden bilim insanlarından ve bu konuda mücadele eden sivil toplumdan görüşler almakta ve ortak önleyici tedbirleri hayata geçirmek için çalışmalar yürütmektedir. Biz ise daha TBMM’de bir komisyonun kurulmasını bile kabul etmiyor, bir komisyon kurulmasına ilişkin önergenin bile sadece siyasi gerekçelerle reddine olanak sağlanıyor. Ben bu konuyu da bizi izleyen vatandaşlarımızın takdirlerine sunuyorum. Bunu kabul etmek mümkün değildir.”

Karaca’nın açıkladığı Düzce raporundan öne çıkan başlıklar şöyle:

– Düzce’nin Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım köyünde yollar sel nedeniyle kapandı. Köye ulaşım ancak ikinci günde sağlanabildi. Ancak iki mahalleye hâlâ ulaşılamadı.

– Köyde elektrik ve su yok. İçme ve kullanma suyu İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tankerlerle karşılanıyor. Ulaşılamayan iki köydeki yurttaşlara ekmekler, torbalarla fırlatılarak ulaştırılıyor.

İki gün arama yapılmadı

– İlk gün arama çalışmalarının yapılmadığı, ikinci gün dört kişinin diğer yetkilileri beklediği, çalışmaların ancak üçüncü gün başladığı belirtiliyor.

– Köyde 25 ev tamamen yıkıldı. Birçok ev ve hayvan barınakları kullanılamayacak durumda. Zarar görmeyen ev, işyeri, hayvan barınağı yok.

– Köyde henüz bir kriz masası kurulmamış. Kızılay ve AFAD tarafından yapılan destekler yetersiz. Salgın hastalık riskine karşı ilaçlama yapılmadı.

İBB’nin yardım teklifi reddedildi

– İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ekipman ve insan gücü desteği yapabileceğini bildirdi. Bunun için talep yazısı göndermesi gereken valilik ya da kaymakamlık, ‘ihtiyaç olmadığını’ belirtti.

Uğurlu Köyü‘nde can kaybı bulunmuyor. Kriz masası kurulsa da Esmahanım köyünde yaşanan sorunlar burada da yaşanıyor.

– Her iki köyde de gıda, su gibi acil ihtiyaçların büyük bölümü İstanbul Büyükşehir ve Ankara Büyükşehir belediyelerince karşılanıyor.

Ekmek ve su karaborsada

– Gıda ve su ihtiyacı yeterince karşılanmadığı için Akçakoca merkezinde fahiş fiyattan su ve gıda ürünleri satılıyor.

Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz’la da görüştüklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca, zarar gören 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Parkı‘nın dere yatağında olduğuna dikkat çekti. Park inşa edilirken dere yatağının daraltıldığı ve ağaçların kesildiği bilgisine ulaştıklarını belirten Karaca, yine civardaki otellerin dere yatağında olduğu için sigorta şirketleri tarafından sigortalanmadığı bilgisini aktardı. Karaca, bu otellerdeki zararın da büyük olduğuna işaret etti.

Karaca, dere ıslahı çalışmalarına dair şu bilgileri verdi:

“Dere yatağında yapılan ıslah çalışmaları, köprü ve menfezler nedeniyle sel ile gelen suyun dereye yatağından denize tamamen tahliye olamadığı ve bu nedenle taşkına neden olarak, öncesinde dere olmayan bir hattan denize doğru aktığı görülmüştür. Göçüklerin, toprak kaymalarının yaşandığı alanlarda; dere ıslahı adı altında derelerin her iki tarafına beton duvarla set örüldüğü ve yataklarını değiştirme çalışmaları yapıldığı görülmüştür. Kentleşme sorunlarının, imar politikalarının, çarpık yapılaşmaların zararın boyutunu arttıran etkenler olduğu düşünülmektedir. Coğrafyaya uygun olamayan projelere izin verilmesi, plan hatalarına göz yumuluyor olması, imara açılmayacak yerlerin imara açılması ya da kaçak yapılaşmış olsa bile su ve elektrik bağlayarak zımni olarak bu kaçak yapıya izin verilmesi açıkça bir sorumsuzluk örneğidir.”

‘Afet bölgesi kapsamına alınmalı’

Önleyici tedbirler alınmadığı gibi afet sırasında ve sonrasında yeterli müdahale edilmemesinin zararın boyutlarını arttırdığı değerlendirmesinde bulunan Karaca, bölgenin Afet Bölgesi kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Karaca, çarpık kentleşmeye yol açan imar izinleri vermeye yönelik politikalardan vazgeçilmesi ve mevcut çalışmaların durdurulması çağrısı yaparken, toprak kayması riskine karşı acil tespit ve tahliye çalışması yürütülmesi gerektiğini kaydetti. Karaca, ayrıca halkın zararlarının tazmin edilmesi, eşya ve kira yardımı yapılması, biran önce sağlık taraması yapılması, elektrik, su, telefon ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz sağlanmasını istedi.

Bakan Kurum: 66 bina boşaltılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kuvvetli yağış sonrası sel baskını ve toprak kayması yaşanan Düzce’de incelemelerde bulundu, basın mensuplarına açıklama yaptı. Düzce’de 3 ilçe ve 45 köyde hasar tespit çalışması yapıldığını ifade eden Kurum, “Hasar tespit çalışmalarına göre, 319 az hasarlı binamız, 45 ağır hasarlı binamız, 85 yıkık ve 26 da istinat duvarı olmak üzere toplamda 475 binamız bu heyelandan, selden etkilenmiş durumda. Yine 66 binamız da heyelan riski altında” dedi.

Bölgede yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Kurum, şunları söyledi: “Afet bölgesine ilişkin talep valiliğimiz kanalıyla gönderildi. Afet İşleri Başkanlığımız bu süreci çalışıyorlar. Afet bölgesi ilan edilsin edilmesin, buradaki enkaz devletimiz tarafından en kısa sürede kaldırılacak. Bölgede herhangi bir salgın riskinden arkadaşlarımız bahsetmedi. Bununla ilgili her türlü tedbiri valiliğimiz, AFAD, Kızılay ve tüm birimlerimiz almıştır.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.