Hafta SonuHaftasonuManşet

[Babil’den Sonra] Bir telli çalgılar ve ses ustası: Salih Korkut Peker

0

Bazı insanlar vardır ki çoğunluk henüz onların değerinin farkında değildir. Bana göre Salih Korkut Peker de bu insanlardan. Ben de onu geç tanıdım ne yazık ki. 2017 yılında Fethiye Müzik Köyü’nün etkinliklerini Açık Radyo’ya taşıdığım günlerde, o da o yıl etkinliğe katılan müzisyenlerden biriydi. Efren Lopez Sanz, Ali Ulutaş-Yusuf İhsan Bodur, Stelios Petrakis, Osman Kırca, Cenk Güray vb. gibi, belki de İstanbullu müzikseverlerin pek de tanımadığı isimlerden seçtiğim türküler-şarkılar dinlettiğim programda ondan bir türkü yorumuna da yer vermiştim.

Salih Korkut Peker’i müziğe 14 yaşında klarnet çalarak başlamış. Erkan Oğur’un ve Erdinç Şenyaylar’ın etkisiyle aynı zamanda gitar çalmayı da çok istiyormuş. Telleri eksik de olsa eline geçen ilk telli saz olan curayı kurcalayarak işe başlamış.

Lise ikinci sınıfta Eric Clapton, Nirvana gibi müzisyenlerin etkisiyle bütün tellileri bir kenara bırakıp gitar çalmaya başlamış. Salih Korkut Peker tam bir multi-enstrümantalist. Tam bir telli çalgılar ustası. Sadece gitarı değil, neredeyse teli olan her çalgıyı ustaca kullanıyor: Gitar ve türevleri perdesiz gitar, basgitar, mikrotonal gitar dışında cümbüş, bağlama, cura, divan sazı, divane, sazbüş çalıyor.

Bir de çağlama diye bir saz çalıyor. Bu çalgı post modern bir halk müziği çalgısı. Ne gitar, ne bağlama. Bu çalgıyı Çamur grubundan rahmetli Ömür Kılıçaslan icat etmiş. Çağlamayı, gitar tuşelerine sahip olan bir bağlama diye özetlemek mümkün. Ömür Kılıçaslan çağlamayı şöyle anlatıyor.

Salih Korkut Peker 1998’de memleketi Ayvalık’ta sahne hayatına adım atmış. 2001’de İstanbul yerleşmiş, 2003’ten 2008’e kadar İstanbul’da farklı mekânlarda ve festivallerde, indie rock’tan, folk müziğe, birçok farklı tarzda grupta gitarist ve basçı olarak yer almış.

2008’de pop-rock grubu Rüya’ya katılmış ve grubun Masal Kitabı adlı albümünde besteci, söz yazarı, aranjör ve gitarist olarak yer almış.

2002-2009 yılları arasında müzik yaparken, bir taraftan da reklam yazarlığı, metin yazarlığı ve kitap editörlüğü yapmış, bütün bunları yaparken aklı sadece müzikte olduğu için, daha da geç olmadan reklam ve yayıncılık sektörüne veda etmiş.

2009’da Nazım Hikmet Akademisi Perdesiz Gitar Bölümü’ne girmiş. Erkan Oğur ile perdesiz gitar-Türk Müziği, Emin İgüs, Alkan Akıncı, Ayşe Özbekligil ve Murat Opus ile temel müzik teorisi, makam ve armoni çalışmalarını sürdürmüş.

2009’da Barbaros Akbulut ile birlikte Istanbul Arabesque Project’i (IAP) hayata geçirmiş. 2017’de grupla yolları ayrılana kadar bu grupla Türkiye’de ve dünyanın farklı yerlerinde yüzlerce konserde gitarist, cümbüşçü ve geri vokal olarak yer almış. Grubun yayınladığı 4 albüm ve 1 single’da da gitarist, bas gitarist, geri vokal, söz yazarı, besteci ve aranjör olarak bulunmuş.

Sahne müzisyenliği haricinde reklam müzikleri bestelemiş; dizi, film ve reklam müzikleri kayıtlarında stüdyo müzisyeni olarak yer almış. 20’den fazla Türk dizisinde cümbüş, sazbüş, elektrik, akustik, perdesiz gitar ve bas icra etmiş.

Salih Korkut Peker, 2017 itibarıyla, türküler ve kendi şarkılarından oluşan tek kişilik projesi; Salih Nazım Peker ile Anadolu ve Balkan ezgilerini yorumladığı Duble Salih ve enstrümantal folk icra eden Yasak Helva grubu ile aktif müzik hayatına devam ediyor.

Bu hafta Açık Radyo’da Babil’den Sonra programında İzmirli müzisyen, telli çalgılar ve ses ustası, besteci, söz yazarı, aranjör Salih Korkut Peker’den seçtiğim, dinlemekten büyük keyif aldığım, birbirinden güzel türküleri, şarkıları dinlettim. Programı şuradan dinleyebilirsiniz.

14-15 yaşında telleri eksik de olsa eline geçen ilk telli saz olan curayı kurcalayarak yola çıkan Salih Korkut Peker bugün hala birçok telli sazı ustalıkla kurcalayarak yola devam ediyor ve folk grubu Yasak Helva ile 3 Ağustos Cumartesi gecesi Peyote On Board kapsamında, İstanbullu müzikseverlerle boğazda buluşacak. Ajandanıza, telefonunuza not ediniz…

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.