İklim KriziManşet

Kutuplar sıcaklık ‘alarm’ı veriyor

0

Sıcak hava dalgası, dünyanın en kuzeyinde yaşayanları da etkiliyor. Dünyanın en kuzeyindeki yerleşim yeri Alert’te gündüz sıcaklığı 20, gece sıcaklığı 15 derece ölçüldü.  Kanadalı meteorologlar, “Bu net bir rekor, bunu daha önce hiç görmemiştik” dedi

Alert 82 derece kuzey enleminde yer alıyor.

Kuzey Kutbu, tarihinin en sıcak yazlarından birini yaşıyor. Gezegenin en kuzeyindeki ‘Alert’ adlı yerleşim yerinin ‘benzeri görülmemiş’ bir sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya olduğu bildirildi. Kanada’nın ulusal hava ajansı geçtiğimiz salı günü Alert, Nunavut’ta hafta sonu sıcaklıklarının bölgenin temmuz ayı ortalamasını yaklaşık 5 derece aşarak 21 dereceye ulaştığını doğruladı.

Kuzey Kutbu’na 900 kilometreden daha kısa bir mesafede bulunan ve geceleri genellikle dondurucu soğuk olan yerleşim yerinde pazar gecesi, hava sıcaklığı normalin üzerinde seyrederek 15 dereceyi gördü. Şehrin bir önceki sıcaklık rekoru 20 dereceyle 1956’da kaydedilmişti. Pazartesi günü de termometrelerin ikinci kez 20 derecenin üzerine çıktığı bölgede tehlike çanları çalmıştı. Alert’in iklim istasyonu tarihinde ilk kez arka arkaya iki gün 20 derecenin üzerinde sıcaklıklar kaydetti.

100’den az nüfusu olan ve Kuzey Kutup dairesinin kuzeyinde yer alan Alert, dünyanın düzenli yerleşimin bulunduğu en kuzeyindeki bölge.

Alaska’da da bu ayın başında rekor sıcaklıklar ölçülmüştü.

Kanada Çevre Dairesi’nin kıdemli iklim bilimcisi David Phillips Kanada’nın en kuzeyinde görülen bu sıcaklığın “hayret verici” ve “benzeri görülmemiş” bir seviyede olduğunu söyledi. Canadian Broadcasting Corporation’a konuşan Phillips, “Bu daha önce görmüş olabileceğiniz bir durum değil” dedi. AFP’ye konuşan ve Kanada Çevre Bakanlığı’nda meteorolog olan Armel Castellan da aşırı sıcağın “epey olağandışı” olduğunu belirtti. Castellan, “Bu net bir rekor, bunu daha önce hiç görmemiştik” diye konuştu.

Alert sıcak şokunu yaşarken, kentin 4 bin kilometre güneyinde bulunan Victoria ise 20,6 dereceyle daha düşük sıcaklıkların keyfini çıkarıyor. The Weather Network’te meteorolog Tyler Hamilton, “Bu iki bölge arasında şaşırtıcı miktarda enlem çizgisi var. Victoria şehri 48 derece kuzey enleminde bulunurken, Alert 82 derece kuzey enleminde yer alıyor. Açıkçası gezegenin 80 derece kuzeyinde 20 derecenin üstünde bir sıcaklık ilk kez ölçülüyor” ifadelerini kullandı.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.