Günün Manşetiİklim Krizi

Kadın liderlerden iklim adaleti için birlik ve dayanışma çağrısı

0

Dünyanın çeşitli ülkelerinden bir araya gelen 34 kadın lider, iklim adaletine ilişkin yaptıkları eylem planını açıkladı. Açıklamada, “Tüm kız kardeşlerimizi iklim adaleti için ayaklanmaya, liderlik etmeye davet ediyoruz” denildi.

“Değişim için Kadın Lider Dayanışması” ismiyle bir araya gelen dünyanın çeşitli ülkelerinden 34 kadın lider, iklim adaletine ilişkin eylem planı sunan bir bildiri yayınladı. Türkiye’den Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu Kurucusu Gülseren Onanç’ın da çağrıcı olduğu bildiride, “Şimdi kadınların ve kız çocuklarının bilgeliğini ve liderliğini tanıma zamanı. Tüm kız kardeşlerimizi iklim adaleti için ayaklanmaya, liderlik etmeye davet ediyoruz” denildi.

Bir araya gelen kadınlar arasında, İrlanda Eski Cumhurbaşkanı Mary Robinson, Birleşmiş Milletler Kadın Bölümü Başkanı Dr. Phumzile Mlambo-Ngcuka ve TEDWomen Küratörü Pat Mitchell gibi isimlerin de bulunuyor.  Kadın liderler iklim adaleti için kadın liderliğinin önemine vurgu yapıyor.

Yayımlanan bildiride şu ifadeler kullanıldı: “Şimdi kadınların ve kız çocuklarının bilgeliğini ve liderliğini tanıma zamanı. Şimdi sayıca büyüme ve güç inşa etme zamanı. Tüm kız kardeşlerimizi iklim adaleti için ayaklanmaya, liderlik etmeye, görece güç ve ayrıcalık sahibi olanları başkaları için alan açmaya ve destek vermeye davet ediyoruz. Her şeyi değiştirmek için herkese ihtiyacımız var.”

Bildiri ile ilgili Mary Robinson, “Bu bildiri kritik bir çağrı yapıyor. Alanları veya uzmanlıkları ne olursa olsun, kadınlar ve kız çocukları iklim adaletine öncülük edebilir ve bu liderliğe derinden ihtiyaç duyuyoruz” derken, Küresel Kadınlar Fonu Başkanı ve CEO’su Musimbi Kanyoro şu ifadeleri kullandı: “Bu konuda kadınların liderliğinin küresel olarak tanınması, desteklenmesi ve coğrafyalar ve cinsiyetler arası bağlantılar kurmaya ihtiyacımız var.”

Bildirinin tamamı şöyle: 

İklim hareketi, Küresel Güney ve Küresel Kuzey’deki kadın liderliğinde acil bir yükseliş olmadan başarılı olamaz. Kadınlar ve kız çocukları, sistemik adaletsizlikleri derinleştirmek yerine iyileştirmek için zaten cesaretle iklim adaletine öncülük ediyorlar. Yine de bu sesler çoğunlukla yetersiz temsil edilmekte ve çabalar yeterli ölçüde desteklenmemektedir.

Şimdi kadınların ve kız çocuklarının bilgeliğini ve liderliğini tanıma zamanı. Şimdi sayıca büyüme ve güç inşa etme zamanı. Tüm kız kardeşlerimizi iklim adaleti için ayaklanmaya, liderlik etmeye ve görece güç ve ayrıcalık sahibi olanları başkaları için alan açmaya ve destek vermeye davet ediyoruz.

Her şeyi değiştirmek için herkese ihtiyacımız var.

Güç ve ayrıcalığımızı şu amaçlarla kullanmaya aktif ve kararlı bir şekilde söz veriyoruz:
•Dünyadaki kadınlar ve kız çocuklarına iklim hareketi içinde öne çıkıp, alan ve liderlik talep etmeleri, seslerini ve hikâyelerini duyurmaları için destek vermek. Bunun gerçekleşmesinde bütün kadınlar ve kız çocukları önemli bir role sahip.
•Kadınların sağlık, eğitim, ekonomi, politika, barış ve güvenlik konularında eşitlik yaratma çabalarını iklim adaleti hareketiyle birleştirmek. İnsan hakları ve iklim birbirinden ayrı düşünülemez.
•Yönetim kurulları, girişimler, konferanslar ve forumlar dâhil olmak üzere, tüm kurumsal ortamlarda mümkün olduğunca iklim krizini ve çözümlerini masaya yatırmak. İklim krizi herkesin sorunudur.

Tek Dünya. Tek şans. Bu şansı yakalayalım.”

https://womenleadclimate.org sitesinden deklarasyona ulaşabilir ve imzalayabilirsiniz.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.