DünyaSağlık

DSÖ: Dünyanın ebolayı dikkate alma zamanı geldi

0

Dünya Sağlık Örgütü Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki ebola salgınını, ‘kamu sağlığında uluslararası ölçütte endişe yaratan acil durum’ ilan etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yönetimi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ebola salgınının başladığı Ağustos 2018’den beri 1676 kişinin ölümüne neden olan hastalıkla mücadele için daha fazla kaynağa ihtiyaç olduğunu söyledi. Örgütün başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, acil durum duyurusunun yapıldığı, İsviçre’nin Cenevre ketindeki basın toplantısında, “Dünyanın hastalığı dikkate alma zamanı geldi” dedi.

Salgının komşu ülkelere sıçrama riskinin yüksek olduğunun altını çizen Ghebreyesus, ticaret ve seyahat konusunda bir kısıtlama olmayacağını, Afrika’dan giden yolculara Batı’da özel bir tarama yapılmayacağını söyledi. Aylardır hastalıkla mücadele için yeterli paraya sahip olmadıklarından yakınan DSÖ yönetimi, şubat-temmuz döneminde 98 milyon dolara ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin iki bölgesinde yaygın olan salgında 2 bin 500 vaka kayda geçti. Bu sayıya her gün ortalama 12 yeni vaka ekleniyor. Geçen hafta Ruanda sınırındaki Goma kentinde de bir vaka görülmesi salgınla ilgili endişeleri artırdı.

2014-2016 yıllarında Batı Afrika’da yaşanan salgında 11 bini aşkın can alan ebolaya karşı aşı geliştirildi ve sadece ebola hastalarıyla temas kurmuş olan 161 bin kişiye yapıldı. Virüsle bulaşan ebolanın ilk semptomları arasında yüksek ateş, halsizlik, kas ve boğaz ağrısı yer alıyor. Hastalık ilerleyen safhalarında ise kusma, ishal, iç ve dış kanamaya neden oluyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.