EkolojiKazdağları GünlüğüManşet

Ekolojistler, Çevre Bakanı’nı Kazdağları için göreve çağırıyor

0

Kanadalı altın şirketinin, Kazdağları’nda açmak istediği Kirazlı Altın Madeni’ çalışmalarının acilen durdurulması ve projeden vazgeçilmesi için çağrı yapıldı. Yarın akşam da Çanakkale’de büyük buluşma var.

Ekoloji Birliği, Çanakkale Kirazlı’da, Kazdağlarının ortasındaki altın madeni projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı acilen göreve çağırdı. Hukuki süreç tamamlanmadan gayri sıhhı müessese izni ve işletme izni alan, ÇED raporunun güvenirliliğini ve geçerliliğini yitirdiği projenin acilen durdurulmasını ve bu projeden vazgeçilmesini isteyen Birlik;  usulsüz ve hukuka aykırı bir şekilde belgeleri imzalayanlar hakkında işlem yapılmasını istedi.

Kanadalı Alamos Gold şirketinin siyanürle altın aramak üzere açmak istediği maden çalışmalarının durdurulması için yarın akşam 18:30’da Çanakkale İskele Meydanı’nda sivil toplum örgütleri ve yöre halkı Çanakkale İskele Meydanı’nda buluşacak. Kazdağlarının yok edilmeme girişiminin tüm ülkenin sorunu olduğunu belirten Kazdağları Kardeşliği, bir de video çekerek destek istedi.

Ekoloji Birliği’nin açıklamasında, Kazdağları ve çevresinde ikisi işletmede olmak üzere farklı uygulama süreçlerinde 40’dan fazla, başta altın ve gümüş olmak üzere metalik (*kuvars) maden projesi bulunduğuna dikkat çekilerek, tüm projeler hayata geçtiğinde Kazdağlarının varlığından söz etmenin mümkün olmayacağı belirtildi.

Kirazlı Altın Madeni Projesi’nin de bu projelerden biri olduğu kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Proje’nin daha ilk adımını oluşturan doğal örtünün yok edilmesi aşamasında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna aykırı bir şekilde, uydu görüntüleri üzerinden yapılan incelemeler ile 195 bin ağacın kesildiğine tanık olduk. Oysa ÇED Raporunda 45 bin ağacın kesileceği öngörülmüştü. On yıl önce verildiği dolayısıyla ekolojik şartlarının değiştiği iddia edilen projenin ilerleyen aşamalarda değişen başka süreçleri de var mıdır?”

“Hukuki süreç tamamlanmadan gayri sıhhı müessese izni ve işletme izni alan, ÇED raporunun güvenirliliğini ve geçerliliğini yitirdiği, Çanakkale’nin tek su kaynağını, verimli tarım ovalarını ve Kazdağı doğasını yok edecek proje için Çevre ve Şehircilik Bakanını acilen göreve çağırıyoruz”denilen açıklamada,  Kirazlı Altın Projesi daha fazla doğa yıkımına yol açmadan acilen durdurulması ve projeden vazgeçilmesi; usulsüz ve hukuka aykırı bir şekilde bu belgeleri imzalayanlar hakkında işlem yapılması istendi. .

Sadece doğa katliamı değil’

Madenin sadece doğa katliamı yapmadığını ayrıca altının işlenmesi sırasında kullanılacak siyanürün aktifleştirdiği ağır metaller, atık maden barajı kazaları, asit maden drenajları, dev çukurlar ve dev pasa dağlarının yaratacağı risk ve etkilerin altından hiç bir şirketin tek başına kalkamayacağına dikkat çeken Birlik, “ Kaz Dağlarının tarım ve turizmin ile ürettiği ekonomik değer tüm altın madenlerinin yarattığı ekonomik değerden çok daha fazladır, geniş bir tabana yayılmıştır ve kalıcıdır” dedi.

Tüm dünyada “New Monster – Yeni Canavar” olarak tanınan Newmont firmasının da Teck Cominco ile birlikte arama faaliyetlerini tamamladığı ve bölgeye yerleşmek için Atikhisar Barajı’na yakın Terziler Köyü’nde iki adet ve Yeniköy’ de bir adet proje başvurusu yaptığı bildirilen açıklamada, bu firmanın da “ÇED gerekli değil” kararı almak için çalışmalar yaptığı belirtildi.

Ekoloji Birliği şu çağrıyı yaptı: “Bizler çok iyi biliyoruz ki, altın madenciliğinde hiçbir kamu yararı yoktur. Karı, çoğu çok uluslu şirketlere, riski ve zararı da halkadır. Altın madeni çıkartılan hiçbir ülke zenginleşmemektedir. Yoksul ülkelerin yeraltı kaynakları egemen sınıflar ve işbirlikçisi şirketler tarafından sömürülmekte ve yerel halka da bozulmuş, mahvolmuş bir doğa ve tarım alanları bırakılmaktadır.

Türkiye’nin diğer bölgelerinde, Bergama’da, Uşak-Eşme’de, Erzincan’da, Fatsa’da, Artvin’de, Gümüşhane’de, Erzincan’da, Eskişehir’de altın madenciliğinin yarattığı yıkımları hep birlikte yaşayıp gördük. Artık yeter!  Kirazlı Altın Madeni acilen durdurulsun. Kazdağları ve diğer bölgeler için verilen tüm altın madeni ruhsatları iptal edilsin!”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.