DünyaManşet

Von der Leyen Avrupa Komisyonu başkanı seçildi

0

Avrupa Komisyonu’nun ilk kadın başkanı, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Layen oldu. Yeşillerin ‘iklim politikalarındaki belirsizlik’ gerekçesiyle desteklemediği Layen, kadın üyeler için eşitlik sağlayacağı sözünü verdi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı seçildi. Von der Leyen,  bu göreve getirilen ilk kadın olması yanı sıra aynı zamanda 50 yıl ardından seçilen ilk Almanyalı Başkan. Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin (AB) yasama sürecini başlatan, birliğin yürütme organı olarak AB müktesebatını, bütçeyi ve programları uygulayan ve idari denetimden sorumlu kurumu.

Yeni Komisyon Başkanı von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’nun 733 üyesinden 383’ünün oyunu aldı. Söz konusu göreve seçilmek için 374 oy yeterli. Ursula von der Leyen, görev süresi 31 Ekim’de bitecek halihazırdaki Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’dan görevi 1 Kasım’da devralacak.

Cinsiyet eşitliği sözü

Von der Leyen, komisyon başkanlığına seçilmesinden‘onur duyduğunu’ belirterek, “Hepinize mesajım, hep birlikte yapıcı bir şekilde çalışalım” dedi. Konuşmasında cinsiyet eşitliğine verdiği öneme de değinen von der Leyen, Brüksel’de önderlik edeceğini söylediği kadın komisyon üyeleri için eşitlik sağlayacağının sözünü verdi: “1958’den beri 188 komisyon üyesinden ne kadarı kadınlardan oluşuyordu? Ancak yüzde 20’si. Eğer üye devletler yeterli kadın üye önermezlerse ben de yeni isimler sormaktan çekinmeyeceğim.”

Yeşiller desteklemedi

Avrupa Komisyonu’nun yeni başkanı cinsiyet eşitliğinin yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadele edeceği sözünü de vermiş ancak bu Parlamento’daki Yeşilleri ikna etmemişti. Hollandalı Yeşil milletvekili Bas Eickhout,  Von der Leyen için, “Tüm yanıtları kaçamaklı… Onu tanımıyoruz” dedi: “Somut olarak ne yapacağını belirsiz.” demiş; Alman Yeşiller Partisi’nden parlamentoya seçilen Ska Keller da şu açıklamayı yapmıştı: “Bugün Ursula von der Leyen’den, hukukun üstünlüğü ya da iklimle ilgili somut teklifler duymadık.  Değişim için bir göreve seçildik ve değişimin onunla nasıl mümkün olacağını öngöremiyoruz. Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşiller / EFA olarak adaylığını önümüzdeki hafta desteklememeye karar verdik. ”

Almanya’nın yeni Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer

Öte yandan Ursula von der Leyen’in AB Komisyonu başkanlığına seçilmesinin ardından Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Almanya’nın yeni Savunma Bakanı olacak.  Deutsche Welle Türkçe‘nin haberine göre Kramp-Karrenbauer’in bu göreve getirilmesi Berlin’de sürpriz bir gelişme olarak yorumlandı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.