DoğaEkolojiManşet

Likya Yolu’na kepçeyle girdiler

0

Muğla’nın 1. derece doğal ve arkeolojik SİTalanında başlatılan yol çalışmasının Cennet Koyu’na uzanacağını iddia eden Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği hukuki süreç başlattı.

Muğla’da Antik Likya şehirlerinin yer aldığı birinci derece doğal ve arkeolojik SİT alanında başlatılan yol çalışmasının Kalabantia antik kenti sınırları içinde bulunan Cennet Koyu’nu turizm bölgesine dönüştürülmesinin bir adımı olduğu iddia ediliyor.

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre, Muğla’da Seydikemer İlçesi’nde Gözlangıç Tepe, Kocadere Mevkii’nde bulunan 1. derece doğal ve arkeolojik sit alanı içinde kalan bölgede Seydikemer İşletme Müdürlüğü tarafından yol açılması bölge sakinlerini ve çevre örgütlerini tedirgin etti.

Antik Likya şehirlerinden geçiyor

Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı uzman biyolog Ulaş Kiper açılan yolun, antik Likya Şehirlerinden; Xantos-Letoon-Sdyma’nın limanı konumundaki Kalabantia kenti koylarına indiğini belirterek “bugüne kadar karayolu ile ulaşılamadığı için hem doğal sit alanı hem de tüm tarihi yapıları ile korunmuş bir arkeolojik sit alanı iken açılan bu yolun, kısa sürede rant için bir araca dönüşecek olmasından ve Kalabantia antik kentinin bulunduğu koyların kuzey sınırında yer alan Cennet Koyu’na (Balartı Koyu) bir bağlantı yolu açılmasından endişe duyuyoruz” dedi.  Kiper, “Seydikemer Orman İşletme Müdürlüğü’nün, yolun açılması ile ilgili prosedürleri yerine getirmeden alelacele işe başlamış olması, bu konudaki kaygılarımızı oldukça güçlendiriyor” ifadelerini kullandı.

Önce ağaçlar kesildi, sonra görüş alındı

“Yeni yol, doğal sit alanı içinde kaldığından, çalışmalara başlamadan önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden görüş alınması gerekiyor. Oysa yol yapımına başlandıktan ve ağaçlar kesildikten sonra bu kurumdan görüş istenmiş” diyen Kiper şunları söyledi:

“Yeni yol güzergahında, geçtiğimiz birkaç gün içinde Fethiye Müze Müdürlüğü tarafından yerinde inceleme yapılmış ve henüz tescili yapılmamış 6.-7. yüzyıla ait bir kilise ile başka arkeolojik eserler tespit edildi. Yolların ulaştığı her nokta yangın, yapılaşma, orman tahribi, kirlilik gibi insan tehdidiyle karşı karşıya kalıyor. Ranta açık bakir bölgelerde orman yolu adıyla açılacak her yolun, daha çok insanı bu hassas bölgelere ulaştırarak geri döndürülemez ekolojik ve arkeolojik tahribatlara yol açacağı düşüncesindeyiz. Yeni yolun açılmasıyla ilgili tespit ettiğimiz ihlallerle ilgili FETDER olarak hukuksal bir süreç başlattık, davamızı açtık.”

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.