ManşetTürkiyeUncategorized

Kavala: En zoruma giden hastanede kelepçe

0

624 gündür cezaevinde tutulan Osman Kavala, hakkında Gezi davasından başka “darbe girişiminine destek’ suçlamasıyla ayrı bir soruşturma daha olduğunu, tahliye kararı verilse bile bunun cezaevinden çıkacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Gezi Davası’nda tutuklu yargılanan ve 624 gündür cezaevinde tutulan hak savunucusu iş insanı Osman Kavala, hakkında ’15 Temmuz darbe girişimine destek’ suçlamasıyla ayrı bir soruşturma daha olduğunu belirterek, “Herhalde bir vakitte benim için de tahliye kararı verilecek ama bu cezaevinden çıkacağım anlamına gelmiyor” dedi.

T24’ten Şirin Payzın’a verdiği söyleşide Kavala, “Tutuklama kararım tuhaf bir biçimde iki dosya arasında paylaştırılmış. Bu ikinci dosya hakkında hiçbir bilgiye sahip değiliz. 20 aydır iddianamesi ortaya çıkmadı”diye konuştu. Davanın nasıl ilerleyeceğine ilişkin beklentileri sorulduğunda Kavala şu yanıtı verdi: “Beklentim elbette tüm yargılananların üzerlerine atılan suçlardan beraat edecekleri. Buna kesin gözüyle bakıyorum. İddianamedeki kurgunun, ipe sapa gelir bir hali yok.”

‘İddianameyi baştan sonra iki kez okudum’

İddianameyi baştan sona iki kez okuduğunu belirten Kavala Kendimle ilgili bölümleri daha fazla okudum. İddianamenin 8 bin 763 sayfa kadar eki bulunuyor. Bu eklerin büyük çoğunluğu bürokratik işlemlerle ilgili evrak ve iddianamede de bulunan materyal. Ancak aralarında önemli belgeler de mevcut. Bunları avukatlarımın yardımıyla görebildim” dedi.

‘En çok zoruma giden şey kelepçe’

Cezaevi koşullarına ilişkin de bilgiler veren Kavala en çok hastaneye gidiş gelişlerde kelepçe takılmasın zoruna gittiğini söyleyerek, şöyle konuştu: “Silivri’ye gelmeden önce iki hafta şu anda kaldığım odanın yarı büyüklüğünde bir hücrede kaldım. Bir haftaya yakın bir süre burayı dört kişi ile paylaştım. O günler kolay geçmedi. Silivri’de fiziki şartlara kendimi alıştırdım, cezaevi şartları çok zorlayıcı gelmiyor. Odamda kitap okuyarak, düşünerek, hayal kurarak, kendimi başıma gelenlerden uzak tutmaya çalışıyorum. En çok zoruma giden hastaneye gidiş gelişlerde kelepçe takılması. Elleriniz kelepçeli, yanınızda jandarma, Silivri Devlet Hastanesi’nde dolaşıyorsunuz. Görenler bu adam acaba hangi kötülüğü yapmıştı diye düşünüyor olmalı.“

 ‘Soros ile özel bir ilişkim olmadı’

İktidarın kendisini neden hedef aldığı sorusuna ise Kavala ‘grafik kullanımının da yardımıyla kendisinin George Soros ile karanlık ilişkiler içinde olduğu mesajı verildiğini’ söyledi ve Soros iddialarına yönelik şu değerlendirmeleri yaptı: “Açık Toplum Vakfı’nda yönetim kurulu üyesiydim. George Soros ülkemizi ziyaret ettiğinde diğer yönetim kurulu üyeleriyle birlikte kendisiyle görüşmelerim oldu. Ancak, Türkiye’deki vakfın yönetim kurulu üyeliği dışında kendisiyle özel bir ilişkim olmadı. Vakfın yönetim kurulunda da hiçbir zaman diğer üyelerden farklı bir statüm, sorumluluğum olmadı. Soros’a saygı duyarım. Hukuk kurumlarının düzgün çalışması, sivil hakların korunması ve genişletilmesi, sivil toplum örgütlerinin ve hak savunucularının desteklenmesi, göçmen politikaları gibi konularda kendisiyle görüşlerimiz örtüşmektedir. Ancak Türkiye’deki Açık Toplum Vakfı kuruluşundan itibaren siyasi meseleler, siyasi aktörlerle arasına mesafe koymuştur, siyasi nitelikli faaliyetlere destek vermemiştir.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.