EkolojiManşet

Orman yangınlarına müdahale tartışması: Uçağa gerek yokmuş

0

Türk Hava Kurumu’nun orman yangınlarına neden müdahale etmediği tartışılırken, Bakanlığın THK’nın almak istediği ihaleyi bir mimarlık ofisine verdiği ortaya çıktı. THK, ‘hazırız’ demesine rağmen ‘gerek yok’ yanıtı almıştı

Muğla’nın cennet ormanları geçtiğimiz hafta cayır cayır yandı… Yangına Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının neden müdahale etmedikleri gündeme gelmişti. Cumhuriyet gazetesinden Tuncay Mollaveisoğlu, dünkü yazısında, “Ne kadar yanarsa o kadar öderiz başlıklı yazım üzerine üç milletvekili; Aytun Çıray, Burak Erbay ve Süleyman Girgin soru önergeleri ile skandalı TBMM gündemine taşıdı. THK uçaklarının yangına neden müdahale etmediklerini, özel şirketle hangi şartlarda anlaşma yapıldığını sormuştum. Yanıt bakanlık yetkililerinden geldi. Yetkililer; THK’nin ihaleye girdiğini ancak yüksek fiyat verdiğini dile getirdiler. Oysa bu ifade gerçeği yansıtmıyor” ifadelerine yer vererek, rakamları ve anlaşma şartlarını paylaştı:

“- İhaleye giren şirketin yangına müdahale sırasında saat başına istediği rakam 26 bin TL. Bakanlık bu helikopter firması ile 4 bin saat üzerinden anlaşma yapıyor.

– Yani ihaleye konu anlaşma 104 milyon TL’yi buluyor…

– Buna karşın pahalı bulunan THK’nin verdiği teklif 70 milyon TL.

– Bakanlığın yaklaşık maliyet hesabı ise 50 milyon TL!

Şimdi soruyorum; bakanlık THK teklifini pahalı bulup ihaleyi iptal ederken hangi gerekçe ile helikopter şirketinin 34 milyon TL daha pahalı olan teklifini kabul ediyor?

Helikopterlerin yangın söndürmede uçaklara göre daha zayıf kaldığı, bir uçağın söndürme, su taşıma kapasitesinin helikopterlere oranla 5-6 kat daha fazla olduğu uzmanlarca dile getiriliyor.

THK; uluslararası ödülleri bulunan uzman bir ekiple yıllardır yangınlara müdahale ettiği halde neden devre dışı bırakıldı? İhalede “pahalı” kaldığı iddiası da gerçeği yansıtmadığına göre, Orman Bakanlığı’nın yaptığı “tercihin” nedenini açıklaması gerekiyor.”

Sözleşmenin iptaline günler kala yangın çıktı

Muğla’daki yangına Kaan Havacılık müdahale etti. Yangın, şirketin sözleşmesinin iptal edilmesine günler kala ortaya çıktı. Kaan Havacılık,  dolardaki artış nedeni ile alması gereken helikopter sayısına ulaşamadığını bildirmiş, sözleşmenin şartları bozulmuştu. Yangın da tam bu süreçte ortaya çıktı. Şirket elinde bulunan helikopterlerle Muğla’daki alevlere müdahale etti.

Uçak kiralama ihalesi mimarlık ofisine verildi

Orman Bakanlığı’nın skandal ihalesi bununla sınırlı değil. Bakanlık bir başka ihalede; Türk Hava Kurumu’nun tekrar almak istediği yangın söndürme işini ve uçak kiralama ihalesini bir mimarlık ofisine vermiş.  Firma gerekli uçakları ve pilotları Kanada’dan bulup getiriyor. Teknik malzeme bakım vb. giderler de Kanada’dan karşılanıyor.”

THK: Uçaklarımız hazırdı, gerek yok dendi

Dalaman’da çıkan ve gece saatlerinde Göcek’e doğru büyüyüp ilerleyerek yerleşim yerlerini tehdit eden yangında, THK’nin’gece uçabildiği’ belirtilen gelişmiş uçakları kullanılmamıştı. Türk Hava Kurumu Genel Sekreteri Rafet Yavuz, THK’nın Göcek yangınına neden müdahale etmediğini anlatırken, “İki uçağımız göreve hazırdı ama gerek yok dendi” dedi.

RS FM’de yayınlanan Yavuz Oğhan’dan Bidebunudinle programına katılan Yavuz, uçakların yangında neden kullanılmadığını anlattı.

Türk Hava Kurumu’nun 1985 yılından itibaren orman yangınlarına uçaklarla müdahale etmek için çalışmalarını yürüttüğünü belirten THK Genel Sekreteri, Orman Bakanlığı’nın açmış olduğu ihaleler kapsamında sözleşme yapılmıştı. Olası yangınlarda 3 veya 4 merkezde uçaklarımızı hazır edip anında müdahale ediyorduk.  Fakat 2019 yılı için Orman Bakanlığı ile sözleşme imzalama imkanını bulamadık. Sebebi maliyetlerin yükselmiş olması ve ihalelerin kamuoyuna, yerli ve yabancı firmalara açık olması sebebiyle mali konularda zorluk yaşamamızdı” açıklamasını yaptı.

Yangını söndürmek üzere göreve hazır olduklarını belirten Rafet Yavuz, İki uçağımızı hazır hale getirip talimat bekledik. Ama ‘Yangına müdahale edildi, ihtiyaç yok’ denildi. Gerekçe sözleşme olmaması olabilir” diye konuştu.

Yangına helikopterler ile müdahale edildiğini ama kendi uçaklarının yöntemlerinin daha farklı olduğunu, helikopterlerin haznesinin 1 buçuk ton, uçakların haznesinin ise 6 ton olduğunu ifade eden Yavuz, “Uçaklar suyu alabilecek kapasiteye sahipler. Gece de uçabiliyorlar. Orada bir sürü can var, ağaç var, tabi ki böyle bir durumda içimiz yandı” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü: Teşekkür ettik

Buna karşılık Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü‘nce (OGM), Muğla’daki orman yangını kontrol altına alındıktan sonra hazır olduğu bildirilen THK) uçağının, güvenli şekilde uçurulmasının mümkün olmayacağı ve bölgede çalışan 21 helikopter ile kendisi için çok ciddi kazalara sebebiyet verebileceği belirtilerek, THK yetkililerine yardım teklifleri için teşekkür edilmiş, bu durum kendilerince de kabul edilmiş ve anlayışla karşılanmıştır. Buna rağmen sürecin bu boyutlara taşınarak kamuoyunun yanıltılmasına anlam verilmemektedir” açıklaması yapıldı.

Muğla’da bir yangın daha: İki dönümlük alan zarar gördü

Bu tartışmalar yaşanırken, Muğla’nın Fethiye ilçesinde, ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, orman ve itfaiye ekiplerince, havadan ve karadan yapılan müdahale ile kısa sürede söndürüldü.

Fethiye’nin Patlangıç Mahallesi Hıdırlık Mevkindeki ormanlık alanda, dün saat 16.50 sıralarında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Çalışma başlatan 40 yangın söndürme işçisi ve 10 kişilik belediye personeli, dört helikopter ile havadan, beş arazöz, bir dozer, iki ilk müdahale aracı, iki belediye arazözü ile karadan müdahalede bulundu. Yapılan çalışmayla kısa sürede yangın söndürüldü. Yangında, yaklaşık iki dönümlük alanın zarar gördüğü belirtildi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.