DünyaLGBTİ+Manşet

İsrailli homofobik bakana tepki çığ gibi

0

İsrail’de eğitim bakanının ‘eşcinsellikten caydırma terapisi’ne inandığını söylemesi tepki çekti. Dünya çapında reddedilen bu ‘yöntem’i onaylayan bir kişinin eğitim sisteminin en tepesinde bulunmasına karşı eylemler düzenleniyor. Peretz’e siyasetçilerden de tepki yağıyor.

İsrail’de eski bir haham olan Eğitim Bakanı Rafi Peretz’in ‘eşcinsellikten caydırma terapisini’ desteklediğini söylemesi tepki çekti. Yüzlerce kişi, Peretz’in istifası talebiyle sokağa döküldü. Peretz’e İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’dan da tepki geldi.

Eğitim Bakanlığı’na yeni atanan Rafi Peretz, Kanal 12 televizyonu ile söyleşisinde ‘eşcinsellerin cinsel yönelimlerinin terapi ile değiştirilebileceğini’ öne sürüp, kendisinin de bunu bir öğrencisi üzerinde denediğini savundu. Birleşik Sağ isimli aşırı sağ partinin lideri de olan Peretz, böyle bir terapi ile ‘yönelim değiştirileceğine inanıp inanmadığı’ sorulunca, “Bence bunu yapabilirsiniz. Size eğitim konusunda derin bilgi sahibi olduğumu ve bunu benim de yaptığımı söyleyebilirim” yanıtı verdi. Bir öğrencisine ‘kendini anlaması için yardım ettiğini’ de söyledi. Peretz, İsrail Eşcinseller Gençliği isimli sivil toplum örgütünün ‘verdikleri mesaj’ nedeniyle okullarda konuşma yapmasını engellemeyi düşündüğünü de ekledi.

Öğretmenlerden grev tehditi

Bu sözler üzerine Tel Aviv’de, aralarında öğretmenler, öğrenciler ve ebeveynlerin de bulunduğu yüzlerce LGBTİ+ hakları savunucusu sokağa döküldü. Eylemde, “Homofobik bir ırkçı istifa etmeli” pankartı taşındı. İşçi Partili eski başbakanlardan Ehud Barak da eyleme katılanlar arasındaydı. LGBTİ+ hakları savunucusu öğretmenler ise Peretz’in istifası için 3 bin imza toplayıp grev tehdidinde bulundu.

Siyasetçiler: Kabul edilemez

Peretz’e İsrail siyasetinden de tepki yağıyor. Başbakan Benyamin Netanyahu bu açıklamaları ‘kabul edilemez’ bulduğunu ve bakanla özel bir görüşme yaptığını açıkladı. Netanyahu, “Kendisine şunu açıkça söyledim; İsrail eğitim sistemi, kim olurlarla olsun, cinsel yönelime dayalı herhangi bir fark olmadan, her Yahudi çocuğu kabul etmeyi sürdürecektir” dedi. İsrail’de eşcinsel olduğunu ilk kez açıklayan bakanlardan Amir Ohana da eski hahama tepki gösterdi. Adalet Bakanı olan Ohana, “Eğitim bakanı, bütün İsrail’deki gençliğin gözü sizde. LGBTİ+ gençler arasındaki intihar oranı üç kat daha fazla. Hayat kurtarmaktan söz ediyoruz” diye konuştu.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.