DünyaGünün Manşetiİklim KriziManşet

Finlandiya’dan ‘ekolojik ve sürdürülebilir’ AB Dönem Başkanlığı taahhüdü

0

Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Voutilainen, ülkesinin AB Konseyi Dönem Başkanlığında temel önceliğinin sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak olduğunu belirtti.

Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Pekka Voutilainen, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığında temel önceliğinin sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak olduğunu belirterek, dönem başkanlığı taahhütleri doğrultusunda başkanlık hediyelerine ayrılan kaynağın ağaçlandırma çalışmalarına yönlendirileceğini, Ankara’daki büyükelçiliğin de hediye bütçesini Türkiye’de fidan dikimine harcayacağını söyledi.

Finlandiya’nın, 2009’da AB’nin anayasası olarak da kabul edilen ve yeni üyelerin AB’ye katılımına imkan veren Lizbon Anlaşması‘ndan sonra ilk kez, toplamda ise üçüncü kez AB Dönem Başkanlığını üstlendiğini vurgulayan Voutilainen, bu dönemin öncelikli konularının sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak olduğunu belirtti.

Ekolojik adımlar atarak başarılı bir başkanlık yürüteceklerini ifade eden Voutilainen, Finlandiya’nın AB’nin küresel lider olarak iklim konularında pozisyonunu güçlendirmenin yanı sıra rekabetçiliği ve sosyal kapsayıcılığı, ortak değerler ile hukukun üstünlüğünü ve kapsayıcı güvenlik konularını öncelikli tuttuğunun altını çizdi.

‘Toplantıları sınırlayacağız’

Sadece Finlandiya ya da AB için değil tüm dünya için son derece önemli olan iklim değişikliği konusunda bireylerin harekete geçmesinin de önemli olduğunu dile getiren Voutilainen, ülkesinin dönem başkanlığı sırasında düzenlenecek toplantıların sınırlı sayıda tutulacağına işaret etti. Voutilainen, şöyle devam etti: “Toplantıların sayısını azaltarak seyahat sayısını düşürmeyi hedefliyoruz. Böylece başkanlık toplantıları için çıkılan hava yolu seyahatlerinden kaynaklı karbon salınımı azalmış olacak. Ayrıca, başkanlık dönemimiz boyunca geleneksel başkanlık hediyelerini de vermeyeceğiz. Hediyelere ayrılan bütçenin tamamı ağaçlandırma çalışmalarına harcanacak. Bu çok önemli bir iklim adımıdır.”

AB Dönem Başkanlığı taahhütleri

Finlandiya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin de AB Dönem Başkanlığına dair taahhütleri olduğunu anlatan Voutilainen, “Bunların içinde en önemsediklerimden biri de burada verilecek hediyelere ayrılacak bütçenin Türkiye’de fidan dikimine harcanacak olması. Ayrıca, çalışanların işe gelirken mümkün olduğu kadar yürümeleri, bisiklet ya da toplu taşıma araçları kullanmaları yoluyla yeşil ofis kurallarına uyması da taahhütlerimiz arasında.” dedi.

Voutilainen ayrıca, büyükelçiliğin İstanbul’a toplantı ve resmi ziyaretleri mümkün olduğunca uçak yerine trenle yapacağını, düzenleyeceği etkinliklerde vejetaryen ve çevre dostu yiyecek seçeneklerini arttıracağını vurguladı. AB Dönem Başkanlığı 1 Temmuz’da altı aylığına Finlandiya’ya geçmişti.

Finlandiya Başbakanı iklim aktivisti gençle görüştü

Finlandiya Başbakanı Antti Rinne de, AB’nin iklim değişikliği konusunda küresel lider olması için çalışacağını açıkladı. Rinne, her cuma Fridays for Future gösterileri düzenleyen gençlerin taleplerine verdiği yanıtlarda da ciddi görünüyor. Başbakan Rinne, aylardır protesto düzenleyen gençlerden 16 yaşındaki Atte Ahokas’a bizzat teşekkür etti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.