EkolojiManşetTürkiye

THK’nın ‘gece uçabilen’ yangın söndürme uçakları Göcek’te kullanılmadı

0

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Göcek’teki orman yangınında gece helikopterleri kullanamadıklarını söylemişti, ancak THK’nın elinde gece de uçabilen yangın söndürme uçakları var. CHP’li Haluk Pekşen sordu: Neden kullanılmadılar?

Türk Hava Kurumu (THK), web sitesinde faaliyet alanlarını tanıtırken ‘Avrupa’nın en büyük özel uçak Yangın Hava Söndürme Filosuna sahip olduğunu’ belirtiyor. Ancak önceki gün Dalaman’da çıkan ve gece saatlerinde Göcek’e doğru büyüyüp ilerleyerek yerleşim yerlerini tehdit eden  yangında, ‘gece uçabildiği’ belirtilen bu gelişmiş uçaklar kullanılmadı. Eski CHP milletvekili Haluk Pekşen, Dalaman ve Göcek’teki büyük orman yangınında bu uçakların neden kullanılmadığını sordu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Göcek’teki yangın devam ederken ‘gece olduğunda yangın söndürme helikopterlerini kullanamıyoruz’ açıklaması yapmıştı.

Diken’de yer alan habere göre, THK web sitesinde yer alan tanıtımda, ellerinde bulunan ‘gelişmiş’ yangın söndürme uçakları hakkında şöyle deniliyor: “Avrupa’nın en büyük özel uçak Yangın Hava Söndürme Filosuna sahip olan THK,  yurtiçi ve yurt dışında orman, sanayi ve şehirlerdeki yangınlara anında müdahale etmektedir. 36 yıllık tecrübesi ile sadece birkaç ülkede yapılabilen gece uçuşlarını da başarıyla gerçekleştirmektedir. T.C. Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak; 36 yıldır yaklaşık 26 bin saat yangın söndürme uçuşu gerçekleştirmiş, başta Antalya, Bodrum, Çanakkale, İstanbul ve İzmir olmak üzere iki binin üzerinde orman yangınına başarı ile müdahale etmiştir. Gerek yurt içi gerekse yurt dışı görevlerde sadece orman yangınlarına değil olası bir yangın felaketi durumunda oluşabilecek afetlere havadan başarı ile müdahale edebilecek kapasite ve tecrübeye sahiptir.”

25 ve 26’ıncı dönem CHP milletvekili Haluk Pekşen ise bu uçakların görev beklediğini belirterek şöyle dedi: “Dalaman ve Göcek ormanları cayır cayır yanıyor.Türk Hava Kurumu yangın söndürme uçakları göreve hazır.Göreve çağrıldıkları anda derhal müdehale etmek üzere bekliyorlar.Orman yangınlarını söndürme son derece ciddi bir uzmanlık işidir. Yangın söndürme ticari bir iş değildir.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.