Kültür-SanatTürkiye

Giresun Valiliği ‘Toros Canavarı’nı yasakladı

0

Gerekçe göstermeksizin verilen yasaklama kararı metninde, sadece ‘uygun görülmemiştir’ deniyor.

Giresun Keşap’ın Halkalı Köyü’nde yarın sahnelenmesi planlanan Aziz Nesin’in yazdığı Toros Canavarı adlı oyuna önce izin verildi, sonra valilik engeline takıldı. Etkinliği düzenleyen Giresun Halkevi üyesi Emrullah Kabacaoğlu karar sürecini sendika.org’a anlattı: Bizim köyümüz rakım olarak yüksek bir köy, henüz tiyatro ile tanışmamış insanlar var. Fındık sezonu yaklaşıyor. Yorucu geçecek bir sezonun öncesinde köyüm olan Halkalı’da neler yapabileceğimizi düşünürken köylülerle tiyatro gösterimi yapabileceğimizi konuştuk.”

Tiyatro gösterimi için Giresun Halkevi’nin harekete geçtiğini söyleyen Kabacaoğlu, üniversitelilerden oluşan KOTA adlı tiyatro topluluğu gösterim için çalışmalara başladığını, ancak kaymakamlığa tiyatro tarihinin bildirilmesi ile birlikte garip bir izin süreci başladığını anlattı:

“Tiyatro oyununun metni ile kaymakamlığa bilgilendirme için başvurduğumda yazı işlerinden oynatılamaz kararı gerekçe sunulmadan elimize verildi. O gün köylüler olarak kaymakam ile görüşerek derdimizi anlattık. Ve vermesi gereken izini aldık. Sonrasında köylüler olarak tiyatronun duyurusuna ve hazırlıklarına başladık. Bir hafta boyunca Halkalı ve civar köylerde duyurduk. Bu süreçte tiyatro hazırlıklarını dayanışmayla yürütüyorduk. Köyden bir tane inşaat ustası arkadaşımız sahneyle, elektrikçi arkadaşımız ışıkla ilgileniyordu. Oyuna dört gün kala kaymakam köye gelerek tiyatronun oynatılamayacağını, valilik tarafından engellendiğini söyledi. Valilikle görüşmeye gittiğimizde tiyatro gösteriminin yasaklanmasına dair herhangi bir gerekçe sunulmadı.”

‘Aziz Nesin bu ülkenin değeridir’

HDP Milletvekili Oya Ersoy, TBMM’de yaptığı konuşmada, yasaklamayı gündeme getirerek “Aziz Nesin bu ülkenin değeridir ve onun tiyatro oyununu denetlemek hiçbir Kaymakamın haddine değildir” dedi.

Halkalı ve civar köy sakinleri tiyatronun engellenmesi ile ilgili yetkililerden bir açıklama bekliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.