ManşetTürkiyeUncategorized

AYM kararı: Habere erişim engeli, ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir

0

‘İple bağlanıp panzerin arkasında sürüklenen’ Birlik’in görüntülerini yayımlayan Birgün Gazetesi’nin haberine yönelik erişim engeli AYM tarafından kaldırıldı. Yüksek Mahkeme, getirilen engeli ‘ifade ve basın özgürlüğüne, bilgi alma ve verme hakkına mühadale’ olarak değerlendirdi.

2015 yılında Şırnak’ta yapılan operasyonlar sırasında, Hacı Lokman Birlik‘in öldürülüp panzerin arkasından iple bağlanarak sürüklendiğine yönelik görüntüleri yayınlayan BirGün Gazetesi’nin haberine yönelik “erişim engeli” hakkında Anayasa Mahkemesi ihlal kararı verdi. Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın yazısı üzerine getirilen erişim engeli kararını değerlendiren Yüksek Mahkeme, ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

2015 yılında verilen erişim engeli kararının ardından Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına yönelik itiraz, Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nce reddedildi. Bunun üzerine AYM’ye yapılan başvuru, Genel Kurul gündemine alındı. Olayla ilgili AYM’nin görüş istediği Adalet Bakanlığı, erişim engeli kararını, “Cesedin sürüklenmesi, terörün övülmesi için kullanıldı” iddiasını ortaya attı. Bakanlık, görüntülerin kamu yararı gereği yayından kaldırıldığını öne sürdü.

AYM: Bilgi alma ve verme özgürlüğüne müdahale

AYM raportörü tarafından hazırlanan raporda ise, ifade özgürlüğüne dikkat çekildi. İnternet haberciliğinin basının temel işlevini yerine getirdiği sürece basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin kararları hatırlatan raportör şu ifadeleri kullandı: “İnternet sitelerine erişim engeli biçiminde getirilen her türlü kısıtlama, bilgi alma ve verme özgürlüğüne müdahale niteliğindedir. Bu adreste yer alan yayının içeriği ile sınırlama sebebi arasındaki ilişki ortaya konulamamıştır. Süresiz kısıtlamaların ifade ve basın özgürlüğü önünde orantısız müdahale teşkil edeceği açıktır. Yargısal makamlarca başvuruya konu habere erişimin engellenmesi şeklindeki kısıtlamanın zorunlu bir sosyal ihtiyacı karşıladığı ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğu yeterli gerekçe ile gösterilememiştir.”

‘Süresiz kısıtlama orantısız müdahaledir’

AYM kararında, erişimin engellemesinin başka bir karara gerek duymaksızın sürekli hale getirilmesinin de basın ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiği vurgulandı: “Üstelik somut olaydaki gibi daha sonra bir ceza soruşturması veya kovuşturması açıldığı bildirilmeyen ve dolayısıyla tedbir hakkında yeniden bir karar verilmeyen durumlarda kısıtlama sürekli hale gelmektedir. Bu şekilde süresiz kısıtlamaların ifade ve basın özgürlüğü önünde orantısız müdahale teşkil edeceği açıktır.”

Oy birliğiyle ihlal kararı

Raporun ardından toplanan AYM Genel Kurulu, oy birliği ile aldığı kararla, gazeteye yönelik erişim engeli kararının, Anayasa ile güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti. AYM ayrıca yargılama giderlerini Adalet Bakanlığı’nın ödemesine ve erişim engelinin kaldırılması için Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’ne yazı gönderilmesine karar verdi

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.