DünyaEkolojiManşet

Yunanistan’ın kuzeyinde fırtına: Altı turist hayatını kaybetti

0

Halkidiki bölgesinde çıkan fırtınada altı turist yaşamını kaybetti, 108 kişi yaralandı. Olağanüstü hal ilan edilen bölgede yetkililer “Böyle bir şey görmedik. Beklenmedik, şiddetli bir fırtınaydı’ dedi.

Yunanistan’ın kuzeyini etkisi altına alan fırtına can aldı. Halkidiki bölgesinde tatil yapan altı turist öldü; 108 kişi yaralandı. Türkler de dahil çok sayıda ülke vatandaşının yaz tatili için tercih ettiği Yunanistan’da 20 dakika süren fırtına nedeniyle çok sayıda ağaç devrildi; otomobiller, köprü ve yollar hasar gördü. Şiddetli rüzgar ve yağış nedeniyle bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

Ölen turistler arasında karavanları uçan Çekya vatandaşı bir çift, iki Rus ve iki de Romanya vatandaşı bulunuyor. Romanya vatandaşı olan bir kadın ve çocuğunun yemek yedikleri restoranın çatısı çökünce öldükleri açıklandı. Rus turist ve oğlunun ise üzerlerine otelleri yakınında yürürken ağaç devrildiği belirtildi.

100’ü aşkın arama kurtarma ekibi çalışanının sevkedildiği bölgede fırtına öncesinde termometrelerin 37-38 dereceyi gösterdiğini söyleyen sivil güvenlik kurumu yetkilileri, “Benzeri görülmedik bir hava olayı yaşadık. Beklenmedik kadar şiddetli bir fırtınaydı” dedi.

Halkidki
İklim krizinin etkileri
İklimbilimciler, iklim krizinin meteorolojik karakterli afetleri belirgin şekilde etkilediği konusunda uzlaşmış durumda. Avrupa aşırı sıcakla boğuşurken, Hindistan kuraklık yaşıyor, ABD‘de hortum ve fırtınalar, Japonya‘da sel felaketleri birbiri ardına meydana geliyor. Yunanistan’ın da içinde bulunduğu Akdeniz havzasında ise ‘sıradışı’ hava olayları genellikle fırtına, dolu ve aşırı sağanaklar şeklinde kendini gösteriyor.
Geçtiğimiz hafta, İspanya’da sıcaklıkların 10 dakika içerisinde 33,5 dereceden 20 dereceye düşmesiyle “kar fırtınası” yaşandı. Geçtiğimiz hafta ise ülkede rekor seviyede kavurucu sıcaklar vardı. İspanya’nın Utiel, Valensiya kentinde nehirler buz tuttu. Bölge sakinleri daha önce hiç böyle bir şeyin yaşanmadığını belirtiyor. İspanya’da yaşanan fırtına sonucunda en az bir kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

İtalya’da da Adriyatik kıyısında, özellikle Marche ve Abruzzo bölgelerinde de kuvvetli fırtına görüldü. Hava durumunun İtalya’nın diğer bölgelerini de etkilediği söyleniyor. Fırtına trafik kazalarına ve özellikle Marche bölgesinde ağaçların devrilmesine sebep oldu. Kavurucu sıcak hava dalgalarının ardından Ligurya bölgesinde yetkililer bölgede yaşanabilecek fırtınalara karşı sarı kodlu hava uyarısında bulundu.

Türkiye de haftalardır süren ‘sıcak dalgası’nın ardından aniden bastıran fırtına ve aşırı yağışların etkisi altında.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.