EkolojiManşet

Plastik atık kirliliği belgesel konusu oldu: Wasty Talk-Kirli Konular

0

Bilkent Üniversitesi’nden Deniz Yapılcan ve Defne Auf’un, bitirme tezi olarak hayata geçirdiği Wasty Talk-Kirli Konular belgeseli, Türkiye’nin özellikle kıyı kentlerinde yoğunlaşan plastik kaynaklı deniz kirliliğinin ekosisteme etkileri üzerine yoğunlaşıyor.

Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım bölümü son sınıf öğrencileri Deniz Yapılcan ve Defne Auf’un birlikte yönettikleri kısa belgesel Wasty Talk – Kirli Konular, Youtube üzerinden yayımlandı. Yapılcan ve Auf’un üniversite bitirme projesi olarak başladıkları ancak sonrasında da gönüllü olarak devam ettirdikleri Türkiye’de plastik tüketimi ve plastiğin deniz canlıları üzerindeki etkilerini konu edinen proje, dokuz ay süren bir hazırlık ve çekim sürecinin ardından şimdi izleyicinin huzurunda.

Üretiminin kolay ve ucuz olmasından dolayı hayatımızın her alanında yer edinmiş bir materyal olan plastiklerin büyük çoğunluğu tek kullanımlık ürünlerden oluşuyor. Küçük parçalara ayrılıp gözle kolayca ayırt edilemeyecek boyutlarda denizlerde biriken ve doğadan tamamen asla yok olmayan plastik atıklar ise deniz çöplerinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Belgesel, Türkiye’nin Adana ve Sinop gibi farklı etmenlerden kaynaklı kirliliğin yoğun biçimde gözlemlendiği kıyı bölgelerini denizlerdeki plastik kirliliği üzerine çalışan akademisyenlerin röportajlarıyla birlikte inceliyor, istatistikler veriyor, çözüm önerileri sunuyor.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri fakültesinden Doç.Dr. Sedat Gündoğdu, Sinop Üniversitesi Su Ürünleri fakültesinden Prof. Dr. Levent Bat ve araştırma görevlisi Ayşah Öztekin’in röportajlarının yer aldığı kısa belgesel, toplumun plastik tüketim alışkanlıklarını değiştirmeyi ve denizlerdeki plastik kirliliğine dikkat çekmeyi amaçlıyor.

WastyTalk, düzenli olarak sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarla da belgeseli yalnız bırakmıyor. Plastiğin deniz ekosistemine verdiği zararları anlatan içerikler ve bu sorunlara çözüm önerileri sunuyor. Proje sosyal medya kullanıcılarını #kirlikonusalim ya da #letstalkwasty sloganlarıyla çevrelerinde rastladıkları kirlilik görüntülerini WastyTalk sosyal medya hesaplarını etiketleyerek paylaşmaya davet ediyor. Bu sayede daha geniş çaplı bir kitleye ulaşmayı ve kirliliğin yoğun olarak gözlemlendiği yeni yerleri tespit etmeyi amaçlıyor.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.