İklim KriziManşet

Çevrimiçi videoların ‘karbon ayak izi’ hesaplandı

0

 Yeni yapılan bir araştırma, çevrimiçi videolar üzerinden ortaya çıkan sera gazı emisyonlarının, İspanya’nın toplam sera gazı emisyonu olan 300 milyon ton CO2’ye eşit olduğunu ortaya koyuyor.

The Shift Project tarafından yeni yayımlanan “Climate Crisis: The Unsustainable Use Of Online Video” (İklim Krizi: Çevrimiçi Videonun Sürdürülebilir Olmayan Kullanımı) adlı rapor, video hizmetlerinin karbon ayak izine odaklanıyor. Çevrimiçi video hizmetlerinin küresel veri akışındaki oranın %60’lara ulaştığını ifade eden çalışma, bu hizmetlerin önemli bir emisyon kaynağı olduğunu da gözler önüne seriyor. Bu hizmetlere erişmek için önemli miktarda enerji (elektrik) kullanılıyor.

Çalışma, internette izlediğimiz videolar üzerinden ortaya çıkan sera gazı emisyonlarının 300 Milyon ton CO2 eşdeğerinin üzerine çıktığını ve bunun da yılda İspanya’nın yaptığı toplam sera gazlarına eşit olduğunu ortaya koyuyor. Bu veriler videoların, küresel emisyonların yüzde 1’inden sorumlu olduğunu gözler önüne seriyor. Üstelik internet kullanımı ve çevrimiçi video emisyonları her yıl ortalama yüzde 9 artıyor.

Netflix ve Amazon videoları emisyon kaynakları arasında başı çekiyor, küresel çevrimiçi video izleme emisyonlarının yüzde 34’ü bu iki hizmet kullanımı ile ortaya çıkıyor. Bunu yüzde 27 ile  porno içerikler ve yüzde 18 ile YouTube ve benzeri “tube”lar takip ediyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.