DünyaEkolojiManşet

Yeni Zelanda’da tek kullanımlık plastik poşet yasaklandı

0

Yasağa aykırı davrananlara 100 bin Yeni Zelanda Doları ( 375 bin TL) ceza uygulanacak. Benzer yasaklamaları uygulayan ülke sayısı ise 80’i geçti

Yeni Zelanda’da tek kullanımlık plastik torba kullanımına çok geniş ölçüde yasak getiren düzenleme yürürlüğe girdi. Düzenleme ile 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren ülkedeki market ve mağazaların tek kullanımlık plastik torba satışı ve kullandırması büyük ölçüde yasaklandı. Yalnızca sebze ve et ürünleri için kalınlığı 70 mikronu geçmeyecek plastik torbalar ile çöp torbaları gibi bazı ürünler için istisna uygulanacak.

Yasağa aykırı davrananlara ise 100 bin Yeni Zelanda Doları ( 375 bin TL)ceza uygulanacak.

İşyeri sahipleri de destekliyor

Ülke yönetimi tarafından düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce yapılan bir anket çalışmasında iş yeri sahiplerinin %62’sinin yasağa destek verdiği görülmüştü. Geçtiğimiz Ağustos ayında duyurulan düzenleme sonrası da ülkedeki ana süpermarket zincirlerinin çok büyük bölümü gönüllü olarak kullanımları durdurmuştu.

Yeni Zelanda Çevre Bakanlığı verilerine göre ülkede kişi başı tek kullanımlık plastik torba sayısı 154 ile 323 arasında değişiyor. Yıllık toplam tüketim rakamı ise 750 milyon ila 1,6 milyar arasında.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Yeni Zelanda Çevre Bakanı Eugenie Sage yasağın plastik atıklar ile mücadele anlamında çok kapsamlı olmadığını kabul etmekle birlikte asıl önemli olanın konunun toplumda konuşulmaya başlaması olduğuna vurgu yaptı; ülkede tüm plastik atıkları en aza indirmek için daha fazla neler yapılması gerektiğini konuşulmaya başladığına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı verilerine göre 80’den fazla ülkede tek kullanımlık plastik torba kullanımını engelleyen çeşitli düzenlemeler bulunuyor.

Günde 300 milyon ton plastik atık üretiliyor

Dünyada her gün, halihazırda yaşayan tüm insanların 300 milyon tona yakın plastik atık ürettiği, 950’den beri üretilen toplam plastik miktarının ise 8,3 milyar tona eşit olduğu tahmin ediliyor.

950’den beri üretilen tüm plastik atıkların toplam ağırlığı ise 8,3 milyar ton olarak hesaplanırken, bunların yalnızca %9’luk bölümü geri dönüştürülebilmiş durumda. %12’lik bölümü yakılarak bertaraf edilmeye çalışılmış, %79’luk bölüm ise doğaya karışmış ve katı atık depolama sahalarında biriktirilmiş halde.

Artan plastik kullanımı petrol üretimini de artırıypr. Uluslararası Enerji Ajansı öngörülerine göre 2050 yılında küresel petrol üretiminin %20’lik bölümü plastik üretimi için kullanılacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.