EkonomiManşetTürkiye

Hükümet işçiye yüzde 5 zam teklif etti, grev kartı çıktı

0

Hükümet, kamu işçilerine ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay içinse yüzde 4 maaş zammı teklif etti. Teklifi müzakere etmeyi reddeden Türk-İş Başkanı Atalay, ağustos sonuna kadar anlaşma sağlanamaması halinde greve gideceklerini söyledi.

Hükümetle, Türk-İş arasında yürütülen kamu işçileri toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamadı. Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, yaklaşık 200 bin işçi adına toplu iş sözleşmesi görüşmelerini yürüten Türk-İş’e sunduğu zam teklifi, enflasyonun çok altında kaldı. Enflasyon, TÜİK’in açıkladığı resmi rakamlara göre mayıs ayında yüzde 18,7, haziranda ise yüzde 15,7 olarak gerçekleşmişti. Hükümet ise ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 4 zam ve maaşı 3500’ün liranın altında olanlar için artı 60 lira teklif etti.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Bu teklifin kabul edilir, müzakere edilir bir tarafı yok. Ağustos sonuna kadar ya imzalayacağız ya da grev. Yasalar ne emrediyorsa onu yapmakla mükellefiz. Teklifin kabul edilecek bir yanı yok” dedi.

‘Elektriğe yüzde 50, çaya yüzde 40 zam gelmiş, bize yüzde 5’  

Ocak ayında 3400 lira alan bir işçinin, vergiden dolayı maaşının 3215 liraya düştüğünü belirten Atalay, şöyle devam etti: “Biz sıkıntılı insanların, dar gelirli insanların başkanıyız. Elektriğe yüzde 50, çaya, şekere, tüpe yüzde 35-40-45 civarında zam var. Enflasyonun yüzde 17 olduğu yerde diyorlar ki yüzde 5. Bunun kabul edilecek bir tarafı yok. Arzumuz; yaşayabilen, nefes alabilen bir ücret alalım. Bu ücretle nefes almayı bırak, adım atacak durumumuz yok. Hükümet çağırırsa geliriz, çağırmazsa bir talebimiz olmaz.”

Türk-İş en düşük ücret için 3.500 lira istiyor

Atalay, işçilerin zam teklifini İstanbul seçiminden önce Bakan Selçuk’a sunmuştu. Türk-İş, en düşük brüt çıplak ücretin 3 bin 500 liraya çıkartılıp, 300 lira seyyanen zam yapılmasını istiyor. Sendika ayrıca çekme ve iyileştirmenin ardından birinci yıl ilk altı ay yüzde 15, sonraki 1.5 yıl boyunca da altı ayda bir enflasyon + yüzde 3 refah payı talep ediyor. .

HAK-İŞ’in talepleri

Hak-İş ise en düşük brüt ücretin 4 bin 250 liraya yükseltilip, 360 lira iyileştirme yapılmasını, birinci altı ay yüzde 15, sonraki altışar aylık dönemlerde de enflasyon artı yüzde 5 refah payı istiyor.

Yaklaşık 200 bin kamu işçisinin 70 bini Hak-İş’e bağlı sendikaların üyelerinden oluşuyor. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde tüm işçileri Türk-İş temsil ediyor

Süreç nasıl işleyecek?

Kamudaki yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinin yürürlük sürelerinin dolması üzerine hükümet ve Türk-İş, yeni sözleşme için geçen hafta masaya oturmuştu. Bugün yapılan ikinci görüşmede ise hükümet zam teklifini sundu. Teklifin sunulmasının ardından iki aylık yasal süreçte anlaşma sağlanamaması halinde, işçi konfederasyonları grev kararı alabiliyor. Ancak AKP iktidara geldiği 2002’den bu yana 16 grevi yasakladı. Yasaklanan en son grev, İZBAN işçilerinin greviydi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, OHAL döneminde yaptığı konuşmalarda, “Sanayicilere sesleniyorum. Bir tane fabrikada grev söz konusu mu? Böyle bir şeyde anında müdahalemizi yapıyoruz. Ve OHAL anında bir çözüm kaynağı oluyor” demişti.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.