ManşetTürkiyeUncategorized

ODTÜ polis zoruyla boşaltıldı, ağaçlar kesildi

0

ODTÜ kampüsünde yurt binası yapılmak istenmesine karşı 55 gündür eylem yapan öğrenciler, bu sabah polis tarafından zorla bölgeden çıkarıldı. İş makinelerinin kampüse girmesinin ardından ağaç kesimi başladı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi‘nde (ODTÜ) Kavaklık diye bilinen arazinin  Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) devredilmesinin ardından yapılması planlanan KYK yurduna karşı öğrenciler tarafından başlatılan ‘nöbet’ eylemi, 55’inci gününde polis baskınıyla sona erdi.  Bu sabah erken saatlerde polis ODTÜ’ye gelerek, direnişteki öğrencilerin etrafını sardı. Bölge ablukaya alınırken, öğrencilerin çadırların olduğu alandan çıkması istendi.

Öğrencilere desteğe gelen hocalar, rektörün istifasını isteyen sloganlar atarken, milletvekillerinin ise içeriye girmesine izin verilmedi. Saat 09.30 sıralarında ise polis, eylemci öğrencileri tartaklayarak dışarı çıkarttı. Gözaltına alınan öğrencinin bulunmadığı bildirildi. Bu gelişmenin ardından  kampüs içerisine inşaatta kullanılacak araçların bazılarının da geldiği görüldü.

Ağaçlar kesilmeye başlandı

Öğrenciler bölgedeki yüzlerce ağacın kesilmemesini, KYK yerine, mezunlar derneğinin desteğiyle yapılacak yurdun da ağaçsız bir bölgeye inşa edilmesini talep ediyordu. Ancak polis tarafından öğrencilerin alandan çıkarılmasının ardından alana gelen görevliler hızlıca ağaç kesimine başladı. “ODTÜ’de KYK istemiyoruz” sloganlarıyla ağaçların kesildiği alanda toplananlara polis biber gazı sıktı. Bazı öğrenciler, tepkilerini uzun eşek oynayarak gösterdi.

Öğrenciler: Direnişimiz bitmedi

Polis tarafından alandan çıkarılan öğrenciler yazılı açıklama yaparak, “Bu saldırıyı yapanlar ve yaptıranlar bilsinler ki direnişimiz bitmemiştir, bitmeyecektir! Bugün yaşanan korkunç saldırıda arkadaşlarımızı darp ettiniz, biber gazıyla saldırdınız ama bilin ki direnişin 55. günü biter, 56. günü başlar!” dedi.

Yurt yapım sürecinden öğrencilerin haberi olmadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Saldırıyla binlerce canımızı yok ettiler, ağaçlarımıza kıydılar ama bizler bu yurdu inşaa ettirmeyeceğiz! ODTÜ tarihinde daha önce de bunu görmüştük. Bir iktidar piyonu olan Hasan Tan ODTÜ’ye faşist işçileri sokarak içeriden yıkmaya çalışmıştı. Şimdi de AKP, Verşan Kök ile anlaşıp yurt yaptırarak aynısını hedeflemektedir. Bu katliamın sorumluları başta Verşan Kök, ODTÜ yönetimi olmak üzere hâlâ yılmayan ODTÜ kalesini yıkmak isteyen AKP’dir.”

Rektör Verşan Kök’ün, üç gün önce, hocalar aracılığıyla ‘alanın boşaltılmasını istediğini, polisin müdahalesine engel olamayacağını’ söylediği belirtilmişti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise Kök hakkında soruşturma açılması için YÖK’e başvurmuştu.

Üniversitenin içindeki 40 dönümlük arazi, 49 yıllığına Kredi ve Yurtlar Kurumu’na devredilmişti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.