DünyaManşet

Komşu’da seçimi muhafazakarlar kazandı

0

Yunanistan’daki erken seçimle Çipras dönemi sona erdi. Sandık başı anketlerine göre Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi (ND) hareketi tek başına iktidar olacak sonucu elde etti.

Yunanistan, solcu başbakan Aleksis Çipras’ın Avrupa Parlamentosu seçimleri ve yerel seçimlerde aldığı yenilgi sonrası istifa etmesinin ardından erken seçimler için sandık başına gitti. Sandık başı anketlere göre seçimleri Kiriakos Mitçokatis liderliğindeki Yeni Demokrasi (ND) hareketi kazandı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın başında bulunduğu SYRIZA ikinci parti olarak ana muhalefet oldu.

Normal tarihinden yaklaşık dört ay öne çekilen seçime 20 siyasi parti katıldı. Yüzde 3 seçim barajının uygulandığı seçimde, partiler meclisteki 300 sandalye için yarıştı. Seçimlerde 9 milyon 903 bin seçmenin oy kullandığı belirtiliyor. 577 bin genç ilk defa sandık başına gitti. Sandık çıkış anketi, ülkedeki yüzde 3’lük seçim barajını geçen partilerin oy dağılımını şu şekilde yansıtıyor: ND yüzde 38-42, SYRIZA yüzde 26,5-30,5, KINAL yüzde 6-8, KKE yüzde 5-7, MERA 3-5, Altın Şafak yüzde 2,8-4,8, Yunan Çözümü 2,5-4,5.
Seçim sistemine göre, hükümet kurmayı kolaylaştırmak amacıyla seçimde birinci çıkan parti, fazladan 50 milletvekili hakkı kazanıyor. Bu sonuçlara göre Yeni Demokrasi tek parti hükümeti kurabilecek. Aşırı sağ Altın Şafak’ın büyük oranda oy kaybetmesi dikkati çekti. Altın Şafak dahil olmak üzere, yüzde 3 barajına yakın bulunan 3 partinin durumu sonuçların açıklanması ile netleşecek.

Tek başına iktidar

2015’te ekonomik krizin, milyarlarca euroluk borcun ve tasarruf yükünün yarattığı boğucu ortamda iktidara gelen solcu Aleksis Çipras ve partisi SYRIZA’nın, yine ekonomi politikaları yüzünden seçimleri kaybetmesi bekleniyordu. Krizin sorumlusu gösterilen ama Kiriakos Miçotakis liderliğinde küllerinden doğan Yeni Demokrasi ise seçimlerin favorisiydi.

Daha az vergi, bol yatırım sözü

Başkent Atina’daki ND genel merkez binası önünde coşkulu kalabalığa seslenen Miçotakis, zafer konuşması yaptı. Miçotakis, yeni hükümetin çok çalışacağını vurgulayarak “Daha az vergi, bolca yatırım, kalkınma ve etkin devlet sözünü verdim. Şeffaflık, hesap verme ve liyakat ülkeye geri gelecek. Sizden zaman istemiyorum çünkü kaybedecek zamanımız yok” dedi. Milli sorumluluk ve zorlukların farkında olarak iktidarı devralacağını söyleyen Miçotakis, “Yunan halkı konuştu. Kararı kesin. Yunan halkı, büyüme, istihdam, güvenlik ve hakettiği şekilde ülkesinin yeniden inşaasını istiyor” ifadesini kullandı.

Miçotakis, birlik içerisinde yapmaları gereken çok iş olduğuna işaret ederek, kendilerini desteklemeyen vatandaşları da ikna etmek için sıkı şekilde çalışacağını söyledi.

Çipras’tan açıklama: Halkın iradesini saygı göstereceğiz

Yunanistan’da erken genel seçimde iktidarı kaybeden SYRIZA lideri Aleksis Çipras, “Halkın iradesini saygı göstereceğiz.” dedi.  Seçim merkezinde basın toplantısı düzenleyerek seçim sonuçlarını değerlendiren Çipras, demokrasilerde değişimin doğal ve demokrasinin özü olduğunu ifade ederek, “Miçotakis’i arayarak kendisini zaferinden dolayı tebrik ettim. Halkın iradesini saygı göstereceğiz.” diye konuştu.

Ülkenin 4,5 yıl önce teslim aldığına kıyasla çok daha iyi bir durumda olduğunu belirten Çipras, “Ülke o zaman çok zor bir durumdaydı. İflasın eşiğine gelmiş, kasası boşalmış, halkın çoğunluğu fakirlikle boğuşuyordu. Şimdi hazinede 37 milyar avroyla, tarihin en düşük faiz oranlarıyla, uluslararası alanda saygın bir ülke teslim ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

Kiriakos Miçotakis kimdir?

2016’dan bu yana Yeni Demokrasi’nin lideri olan 51 yaşındaki Kiriakos Miçotakis, Harvard Üniversitesi’nden mezun olan eski bir bankacı. Miçotakis, Yunan siyasetinde yakından tanınan ‘Yeni Demokrasili’ bir aileden geliyor. Babası Konstantinos Miçotakis 1990-1993 arasında başbakanlık yaptı, yakınlarını kayırma suçlamaları sonrası istifa etmek zorunda kaldı. Kardeşi Dora Bakoyanni ise dışişleri bakanlığı yapmış bir isim.

Erdoğan’dan tebrik telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan’ın yeni Başbakanı seçilen Kiriakos Miçotakis ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan görüşmede, Miçotakis’i tebrik ederek, sonuçların Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve bölge için hayırlı olması temennisinde bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Miçotakis’i kutladı. Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Yeni Demokrasi lideri Kriakos Mitsotakis’i seçimlerdeki başarısından dolayı içtenlikle kutluyorum. Onun liderliğinde Türk-Yunan halkları arasındaki dostluğun ve ikili ilişkilerimizin daha da güçleneceğine inanıyorum.” ifadesini kullandı.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.