DünyaManşet

Kaptan Racketa serbest

0

Libya’dan Akdeniz’e açılan göçmenleri kurtarıp tüm engellere rağmen İtalya’ya getirdiği için tutuklanan Sea-Watch gemisinin kaptanı Carola Racketa, tutulduğu ev hapsinden serbest bırakıldı. Hakim Rackete’nin ‘yapılması gerekeni yaptığını’ söyledi.

Akdeniz’de kurtardığı göçmenleri, engellemelere rağmen İtalya’nın Lampedusa adasına bıraktığı için tutuklanan ve İtalya’da ev hapsinde tutulan, Sea-Watch gemisinin kaptanı Carola Rackete serbest bırakıldı. İtalya hükümetinin aldığı kararla geçen cuma akşamından bu yana ev hapsinde bulunan Alman kaptan Rackete, ülkenin güneyindeki Sicilya adasındaki Agrigento ön soruşturma hakiminin kararıyla serbest kaldı. Hakim, savcılık tarafından, Akdeniz’de kurtardığı düzensiz göçmenleri İtalya’ya getirmek ve Lampedusa adasındaki limana giriş sırasında sahil güvenlik botunun engellemelerine karşı gelerek askerlerin hayatını riske atmakla suçlanan Rackete’nin tutuklanması için yeterli gerekçe olmadığına kanaat getirdi.

Hakim, Rackete’nin ‘düzensiz göçmenlerin hayatını kurtarmak için yapılması gerekeni yaptığını’ savundu.

Salvini öfkelendi: Sınır dışı edeceğiz

İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı aşırı sağcı Matteo Salvini kararı beğenmedi: “Söyleyecek sözüm yok. İtalya’da cezaevine girmek için ne gerekiyor? Bu ülkeye dışarıdan gelen birinin, yasalara uymadan ve askerlerin hayatını riske atarak kendi bildiğini yapmasının bir suç olmaması ve serbest bırakılması beni utandırıyor. Eğer bu gece İtalyan yollarında devriye gezen bir polis arabasına herhangi biri çarparsa hakkıdır. Sayın hakim çok kötü bir örnek!”

Salvini, sivil toplum kuruluşu Sea Watch’un üyesi kaptanın sınırdışı edilmesi için tüm hazırlıkların yapıldığını açıkladı. Göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen Salvini, yeni yasa çıkarılacağını ifade etti.

Sea Watch Racketa’yı ‘saklıyor’

Kaptanın üyesi olduğu sivil toplum kuruluşu Sea Watch, Rackete’nin güvenli bir yere götürüldüğünü açıkladı. Watch’tan yapılan açıklamaya göre, bu süreçte İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin  hedef gösterdiği Rackete serbest kaldıktan sonra tehditler aldı. Kadın kaptanın bu nedenle gizli bir yere götürüldüğü belirtildi.

‘Dayanışmanın zaferi’

Sea Watch, “Carola’ya karşı bazı genel tehditler vardı. Bu nedenle onu gizli bir yere götürdük. Gelecekteki seyahat planları hakkında daha fazla yorum yapmayacağız” açıklaması ile yetindi. Sivil toplum kuruluşu, Rackete’nin serbest kalışı hakkında “Bütün göçmenler ve onlara yardım etmek isteyenlerin suçlu gibi gösterilmesine karşı büyük bir dayanışma zaferi” açıklaması yaptığını da duyurdu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.