ManşetTürkiyeUncategorized

Sivas katliamı kurbanları 26’ncı yılında anıldı

0

Katliamda hayatını kaybeden 35 kişi için, Sivas’ta anma etkinliği düzenlendi.

1993 yılında Sivas’ta Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen 35 kişi için anma etkinliği düzenlendi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde yapılan anma etkinliğine Hacı Bektaşi Veli Derneği, Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Divriği Köy Derneği ve Sivas Demokrasi Platformu ile siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve katliamda hayatını kaybedenlerin aileleriyle vatandaşlar katıldı. PSAKD Sivas Şubesi önünde toplanan kalabalık, katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli’ne doğru sessiz yürüyüş yaptı. Katliamın gerçekleştiği ve bugün ‘müze’ olarak anılan Madımak Oteli önünde biraraya gelen grup, içeride saldırganlardan ikisinin de isimlerinin bulunduğu gerekçesiyle binaya girmedi.

Madımak Oteli’nin önünde aileler adına yapılan açıklamada, otelin mutlaka utanç müzesine dönüştürülmesi talebi yinelenerek “Devletin Sivas’la yüzleşmesi gerekiyor. Ne yazık ki 26 yıldır hiçbir şey değişmedi. Sivas’ın ateşi hala sönmedi” denildi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Başkanı Gani Kaplan da iktidardan Madımak Oteli’nin Alevi kurumlarına devredilmesi talebini ileterek “İktidar giderayak bunu yapsın. Biz kendi örgütlülüğümüzle Ankara’da bir utanç müzesi yapacağız. 31 Mart ve 23 Haziran’da herkes birleşti ve her şey güzel oldu. Bir olursak yapamayacağımız bir şey yok” dedi.

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Sivas Katliamı sanıklarının avukatlarının hangi şehirden ve partiden milletvekili yapıldığını tek tek sayarak “Sivas katliamı davası zaman aşımına uğratıldı. Bu katliam Türkiye ve dünya tarihinin en acı katliamlarındandır” derken, HDP Muş Milletvekili Gülistan Koçyiğit de “Katliamın hesabı hala sorulmadı. Yargı bu katliamı akladı. Katliamı yapanlar milletvekili olurken iktidar failleri ödüllendirdi. Sivas ve Çorum katliamlarının hesabı sorulmadığı için yeni katliamlar olmaya devam ediyor” diye konuştu.

İmamoğlu’ndan Madımak mesajı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu , Madımak Katliamı’nın 26. yılı vesilesiyle bir açıklama yaptı. Resmi Twitter hesabında bir mesaj paylaşan İmamoğlu, katliamda yaşamını yitirenleri andı. Sivas’ta yaşananların hem insanlık hem de ülke için bir kara leke olduğunu ifade eden İmamoğlu’nun mesajı şöyle:

“2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşananlar hem insanlık hem ülkemiz tarihinde kara bir lekedir. Bu acı olayda kaybettiğimiz tüm canları rahmet ve özlemle anıyorum. #unutMADIMAKlımda”

‘Katliam birlikte yaşama iradesine büyük zarar vermiştir’

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise,  Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde aralarında yazar, şair, sanatçı ve birçok aydının olduğu 33 kişinin katledildiği Madımak Oteli’nin ‘Utanç ve Yüzleşme Müzesi’ olmasına dair kanun teklifi verdi.

Teklifin gerekçesinde, bu durumun Alevilerin eşit yurttaşlık haklarına kavuşturulacağına dair bir güven işareti ve  demokrasinin gereği olduğu vurgulandı.Kanun teklifinin devamında şu ifadeler yer aldı: “Toplum hafızasında onarılmaz yaralar açan bu olay Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerine bir saldırı mahiyetindeydi. Anadolu’da adaletin ve zalime karşı duruşun simgesi olan Pir Sultan Abdal adına düzenlenen şenlikte meydana gelen bu katliam birlikte yaşama iradesine ve kamu vicdanına büyük zarar vermiştir. Pek çok farklı kimlikten insanın bir arada yaşamasının teminatı olan demokrasi ve onun temel ilkesi olan laikliğe karşı bir kalkışma olan bu olayın gerçekleştiği yerin ‘Utanç ve Yüzleşme Müzesi’ olması kamu vicdanındaki yaraları bir nebze olsun sarabilecektir.”

Karamollaoğlu’ndan mesaj

Katliam sırasında Sivas Belediye Başkanı olan ve saldırgan kalabalığa yangın merdivenine çıkarak yaptığı konuşmayla hafızalara kazınan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğu, Sivas Katliamı’nın 26. yıl dönümü nedeniyle yayınladığı mesajda önemli ifadelere yer verdi: Bugün Madımak’ta yaşanan vahşetin 26. yıl dönümü. Bu dram bütün insanlığın ortak yarasıdır. Üzerinden yıllar geçse de acısı dinmeyecektir.

Karamollaoğlu yayınladığı bir dizi mesajda, “Buradan açık bir çağrıda bulunmak istiyorum! Madımak hadisesi tekrar araştırılmalı, karanlık eller ortaya çıkarılmalı ve hiçbir şey gizli kalmamalıdır. Gerçek suçlular adalet önünde mutlaka hesap vermelidir” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal etkinliklerine katılmak için Sivas’a gelen 33 aydın, kaldıkları Madımak Oteli’nin gerici ve organize bir güruh tarafından tekbir sesleriyle ateşe verilmesinin ardından hayatını kaybetmişti. Yangında 14’ü polis, 65 kişi yaralandı, 40 kişi ise yara almadan kurtuldu.

Sivas Katliamı ile ilgili 124 kişi tutuklandı. Yedi yıl süren dava sürecinde 33 kişi idama 85 kişi 2 ila 15 yıl arasında hapis cezasına mahkum edildi. 37 sanık beraat etti. İdam cezası alan 33 kişinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına dönüştürüldü.

2004 Kasım’ında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas Davası’nda “Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmaya iştirak” suçundan 7 yıl 6’şar ay ağır hapis cezasına mahkum ettiği dokuz hükümlüyü, yeni TCK’ya göre tahliye etti.

Sivas davası hükümlülerinden üç kişi de daha önce yeni TCK’daki lehte olan hükümlerden yararlanarak, tahliye olmuştu.

13 Mart 2012’de, mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ hakkındaki davanın ölmeleri nedeniyle ortadan kaldırılmasına; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zamanaşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi.

33 yazar ve sanatçı, iki otel çalışanı ve iki saldırgan toplam 37 kişinin öldüğü Sivas Katliamı Davası’nda mahkeme heyeti, firari sanıklar hakkında zamanaşımı hükümlerinin uygulanmasına karar vererek davayı düşürdü.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Sivas katliamıyla ilgili ana davadan ayrılan yedi sanık hakkındaki davanın, beş sanık için verilen zamanaşımı, iki sanık yönünden ise ölmeleri nedeniyle düşürülmesine ilişkin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararını onadı.

Bunun üstüne Avukat Şenal Sarıhan dosyayı 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı ama henüz bir sonuç alınmadı. Avukat Sarıhan, uzayan yargılamanın tespiti için de iki ay kadar önce yine AYM’ye başvurdu.

Sivas katliamında hayatını kaybedenler

Muhibe Akarsu – (35 yaşında, misafir), Muhlis Akarsu – (45 yaşında, sanatçı), Gülender Akça – (25 yaşında, sanatçı), Metin Altıok – (52 yaşında, şair, yazar), Ahmet Alan – (22 yaşında, sanatçı), Mehmet Atay – (25 yaşında, gazeteci), Sehergül Ateş – (30 yaşında, sanatçı), Behçet Aysan – (44 yaşında, şair), Erdal Ayrancı – (35 yaşında, yönetmen), Asım Bezirci – (66 yaşında araştırmacı, yazar), Belkıs Çakır – (18 yaşında, sanatçı), Serpil Canik –(19 yaşında, sanatçı), Muammer Çiçek – (26 yaşında, aktör), NesimiÇimen – (67 yaşında, şair, sanatçı,), Carina Cuanna – (23 yaşında, Hollandalı gazeteci), Serkan Doğan – (19 yaşında, sanatçı), Hasret Gültekin– (23 yaşında şair, sanatçı), Murat Gündüz  – (22 yaşında, sanatçı), Gülsüm Karababa –(22 yaşında, sanatçı), Uğur Kaynar – (37 yaşında, şair), Asaf Koçak – (35 yaşında, karikatürist), Koray Kaya – (12 yaşında, çocuk), Menekşe Kaya – (17 yaşında, sanatçı), Handan Metin – (20 yaşında, sanatçı), Sait Metin – (23 yaşında, sanatçı), Huriye Özkan – (22 yaşında, sanatçı), Yeşim Özkan – (20 yaşında, sanatçı), Ahmet Öztürk – (21 yaşında, otel görevlisi), Ahmet Özyurt – (21 yaşında, sanatçı), Nurcan Şahin – (18 yaşında, sanatçı), Özlem Şahin – (17 yaşında, sanatçı), Asuman Sivri – (16 yaşında, sanatçı), Yasemin Sivri – (19 yaşında, sanatçı), Edibe Sulari – (40 yaşında, sanatçı), İnci Türk – (22 yaşında, sanatçı), Kenan Yılmaz – (21 yaşında, otel görevlisi).

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.