EkolojiHayvan HaklarıManşet

Japon gemileri 31 yıl sonra tekrar ticari balina avında

0

Japon balıkçılar, 31 yıl aradan sonra bugün ilk kez, hükümetin izniyle ticari balina avına çıktı. Balıkçılar aralık sonuna kadar toplam 227 balina avlayacak.

Japonya geçen yıl aralık ayında, 1986 yılında balinaların neslinin korunması için ticari av yasağı getiren Uluslararası Balina Komisyonu’ndan (IWC) ayrılacağını duyurmuştu. Komisyondan çıkışın pazar günü resmileşmesiyle bir grup gemi Japonya’nın 200 deniz mili (370 kilometre) muhasır ekonomik bölgede minke balinası, Bryde balinası ve sei balinaları avlamak üzere yola çıktı. Japon hükümeti 2019 yılı için av kotasının muhasır ekonomik bölge için 227 olarak belirlendiğini açıkladı.

Japonya en son 1988 yılında ticari balina avcılığı yapmıştı. 1951 yılından bu yana IWC üyesi olan ülke, uluslararası çevre örgütleri ve balina avına karşı olan ülkelerin tepkilerine rağmen, bilimsel amaçlı yaptığını iddia ettiği balina avına devam ediyordu. Daha sonra bu hayvanların etlerinin satıldığı öne sürüldü.

Japon balıkçılar, Antarktika‘da geçen yıl çıktıkları ve Mart ayında sona eren son bilimsel amaçlı avlarında toplam 333 minke balinası öldürmüştü. She Shepherd adlı uluslararası çevre koruma örgütüne göre, Japonya 1986’dan bu yana her yıl ortalama 1000 kadar balina avladı. Japon yetkililer, balina eti tüketiminin Japon kültürünün bir parçası olduğunu söylüyor ve ticari balina avının sürdürülebilir bir şekilde yapılabileceğinde uzun süredir ısrar ediyor. Sektörün savunucularının ve Başbakan Şinzo Abe’nin yıllar süren kampanyası sonucu Japonya IWC’den de çıkmıştı.

Balina avına çıkan bir büyük iki de küçük geminin limandan ayrılması sırasında gerçekleşen törende konuşan Kabine Sekreter Yardımcısı Yasutoşi Nişimura yaptığı çıklamada bunun refaha katkı sağlayacağını vurguladı ve “Umarız balina avcılığı kısa sürede eski günlerine döner ve Japonya’nın zengin balina kültürünü yeni nesle taşıyabiliriz” dedi.

Japonya Balina Avcıları Birliği Başkanı Yoshifumi Kai, av öncesinde “Kalbim mutlulukla doldu. Bu küçük bir sektör ama balina avından gurur duyuyorum. Benim memleketimde insanlar 400 yıldan uzun bir süredir balina avlıyor” dedi.

Guardian gazetesine göre hükümet, av kotasını açıklamak için hafta sonunda Osaka’da yapılan G-20 Zirvesi‘nin bitmesini bekledi.

1986’dan sonraki ilk ticari av için kuzeydeki Kushiro kentinden beş, güneybatıdaki Shimonoseki kentinden de üç tekne bu sabah Japon yetkililerin de katıldığı törenlerle denize açıldı. Av sezonunda 52 minke, 150 Bryde ve 25 sei balinası avlanacak. Ticari av, Japon karasuları ve ekonomik bölgesiyle sınırlı kalacak. Balina avcıları, Antarktika sularında ve Güney Yarımküre’de avlanamayacak

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.