İklim KriziManşet

İklim değişti, Meksika’da bir kent yaz ortasında buzla kaplandı

0

Guadalajara’da yaz ortasında meydana gelen dolu fırtınası, şehrin üzerini  1,5 metre kalınlığında bir buz tabakasıyla örttü. Bilim insanları uyardı: İklim değişikliği gözlerimizin önünde yaşanıyor.

Meksika’nın Guadalajara kentinde etkili olan dolu fırtınası kenti altı mahallesini 1.5 metre kalınlığında buz tabakasıyla örttü. Milyonlarca insanın yaşadığı şehir ülkenin güneyinde yer alıyor. Yaz aylarında sıcak olmasına rağmen çok yağış alan bir yer. Buzun kalınlığı yer yer bir buçuk metreyi buldu. Bazı araçlar buzun altına gömüldü.

Beş milyon nüfuslu kentte sivil savunma ekipleri buz tabakasını kaldırmaya çalışıyor. Yetkililer 200 kadar evin zarar gördüğünü ve onlarca arabanın sürüklendiğini açıkladı. Yerel yetkililer su baskınları konusunda uyarı yaptı. Şiddetli dolu fırtınası maddi zarara neden olsa da, fırtınada yaralanan olmadığı belirtildi.

Hava sıcaklığının yaklaşık 29 derece olduğu kentin buzla örtülmesi alışılmadık görüntülere neden oldu. Kentte daha önce de dolu fırtınaları olmuştu ancak bu kadar şiddetlisi çok ender yaşanıyor. Vali Enrique Alfaro AFP’ye yaptığı açıklamada “İnanılmaz bir olaydı. Sonra kendimize iklim değişikliği gerçek mi diye soruyoruz… Bunlar daha önce eşi benzeri görülmemiş doğa olayları” dedi.

Bilim insanları: Aşırı hava olayları iklim değişikliğinin göstergesi

Dünyanın önde gelen iklim bilimcilerinden Penn Eyalet Üniversitesi’nden Prof. Michael Mann, gezegenimizin dört bir yanında tahribata yol açan aşırı hava olaylarının “iklim değişikliğinin görünen yüzü” olduğunu söyledi.  Geçtiğimiz yıl, iklim değişikliğinin etkileri hakkındaki  bilimsel bir toplantıya katılan Mann, günümüzde küresel ısınmanın etkilerinin “gerçek zamanlı olarak tükenmenin” sonucu olduğunu açıklayan Mann, “Kelimenin tam anlamıyla bu aşırı uçları iklim değişikliği olmadan göremezdik” dedi.

İklim değişikliğinin aşırı hava olaylarını arttıracağı uzun zamandır tahmin ediliyor ve bilim insanları şimdilerde bu tahminlerin gerçekleşeceğinden emin. Küresel ısınmanın Britanya ve kuzey Avrupa’yı haftalarca ‘fırınlayan’ kavurucu sıcaklıklara katkıda bulunduğunu kaydeden bilim insanları, iklim değişikliğinin gözlerimizin önünde yaşandığına dikkat çekiyor.

Guardian’a konuşan Mann, Kuzey Kutbu’ndan Japonya’ya, Kuzey Kutup Dairesi’nden Yunanistan’a dünya genelinde aşırı hava durumunun dünyanın bütün bölgelerini etkilediğini vurgulayarak “İklim değişikliğinin etkileri artık zor algılanır, üstü kapalı gerçekler değil” dedi. “Tahminlerimizin gerçekleştiğini görüyoruz” diye konuşan Mann, “Bunun, Dünya gezegeninin bir vatandaşı olarak, gerekli önlemleri almadığımız anlamına geldiğini  görmek çok üzücü” diye konuştu.

Prof. Mann, iklim değişikliğinin belirli olayları “neden” haline getirip getirmediğini sormanın yanlış bir soru olduğunu söyledi: “Asıl soru, ‘iklim değişikliği bu olayları etkiliyor mu ve onları daha aşırı kılıyor mu?’ olmalı. Ve bunun olduğunu büyük bir güvenle söyleyebiliriz.” Mann, “Sigara kullanımı ile akciğer kanseri arasında nedensel bir bağlantı olduğunu ve aşırı hava olaylarının iklim değişikliği ile bağlantısının da aynı olduğunu söylemek yeterli” dedi.

Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü’nden Geert Jan van Oldenborgh ise “İklim değişikliğinin parmak izlerini yerel uçlarda görebiliyoruz” ifadesini kullandı. Reading Üniversitesi’ndeki Prof Rowan Sutton da, ciddi iklim değişikliğinin “gözlerimizin önünde yaşandığını” söyledi: “Hiç kimse, dünyanın birçok yerinde çok ciddi ısı dalgaları ve buna bağlı etkiler görmemize şaşırmamalı.”

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.