Günün Manşetiİklim KriziManşet

Doktorlardan iklim değişikliğine karşı sivil itaatsizlik çağrısı

0

‘Çevre krizi aynı zamanda bir sağlık krizidir’ diyen 1000’i aşkın doktor, Guardian’a bir mektup göndererek hükümetleri eyleme çağırdı: Kibarlık artık bir anlam ifade etmiyor ve eylemsizlik ihmalkarlıktır. Çocuklar gelecekleri adına ayaklanıyorlar. Bizim de onlarla birlikte doğrudan harekete geçmemiz gerekli.

40 profesör, kamu sağlığı alanında çalışan uzmanlar ve kraliyet kolejlerinin eski başkanlarının da aralarında olduğu 1000’den fazla doktor, çevre krizine karşı şiddetsiz sivil itaatsizlik çağrısında bulundu. Doktorlar, Guardian gazetesine yazdıkları mektupta hükümet politikalarının “çok yetersiz” olduğunu belirterek, politikacıları ve medyayı ekolojik krizin aciliyetinin gerçekleriyle yüzleşmeye ve eyleme geçmeleri çağrısı yaptı.

Mektupta şu ifadeler kullanıldı: “Duyarlı profesyoneller olarak en savunmasız toplulukları ilerleyen çevresel felaketlere sürükleyen mevcut politikaları onaylayamayız. Özellikle artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki etkilerinden, toplumsal çöküş ve kitlesel göçten endişe duyuyoruz. Böylesi bir çöküş tehlikesi hiç beklenmedik ölçülerde fiziksel ve zihinsel sağlığa zarar verebilir.”

Doktorlar, mektuplarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve Britanya’da iklim eylemleri başlatan Yokoluş İsyanı’nın protesto eylemlerini de desteklediklerini kaydetti: “Hükümetler, çevresel çöküşü tehlikeye atan yetersiz politikaları uygularken kendi sorumluluklarını görmezden geliyorlar. Bu noktada şiddetsiz doğrudan eylem sorumlu bireyler için makul bir seçim haline geliyor.”

Sheffield Hastanesi’nden emekli bir yardımcı uzman hematolog olan ve mektup için girişimde bulunan Bing Jones, sağlık sektöründe iklim krizi konusunda giderek artan bir endişenin olduğunu söyledi.  “Bu tarz bir organizasyon konusunda uzman değilim ama birkaç hafta içinde 1000’den fazla doktor imzaladı” diyen Jones şöyle konuştu: “Kuzey Kutup bölgesindeki çoğu buzulu, birçok vahşi hayvanı ve verimli topraklarımızı kaybettik. Gittiğimiz yol 3 derece veya daha fazla bir ısınma. Kaçınılmaz zararları sınırlandırmak için şimdi harekete geçmeliyiz.”

İklim krizi hasta bir insan gibi

Mektubu imzalayan doktorlardan bazıları, iklim krizini hasta bir insana benzetiyor. Sheffield’den pratisyen hekim olan Aarti Bansal, “Gezegenin ateşi var ancak insanların aksine yaşam sistemleri çöküyor. Bu ateşin kontrolden çıkmasını engellemek için 10 yılımız var ve herhangi bir acil durumda harekete geçtiğimiz gibi bunu çocuklarımıza ve dünyadaki bütün yaşama borçluyuz” diye konuştu. Jones, “İklim krizinin belirtileri oldukça açık ve kaçınılmaz ve çözümün ne olduğunu biliyoruz. Tıbbi bir durumda bir hasta çözümü görmezden gelmez ve bizim de aynı şekilde çevresel acil durumu ve korkunç sonuçlarını görmeliyiz” dedi.

‘Şu an bizim mirasımız olacak’

İmzacılardan, Exeter Üniversitesi’nden ve İngiltere Kamu Sağlığı ve İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti’nde (NHS) sürdürülebilir kalkınma direktörü olan Dr. David Pencheon ise, “İklimsel çöküşün bilimsel ve ampirik kanıtlarının inkar edilemez” olduğunu belirtti.  Pencheon, “Hayatı yaşanabilir kılan her şey ağır risk altında. Bu şu an, bizim zamanımızda yaşanıyor ve bizim mirasımız olacak. Tarihçiler 21. yüzyılın ilk 30 yılına baktığında, ‘Her şeyi biliyorlardı ancak hiçbir şey yapmadılar diyecekler’” dedi.

‘Eylemsizlik ihmalkarlıktır’

Doktorlar, iklim aktivistlerinin üç talebini destekliyor: Hükümetlerin iklim krizi hakkındaki gerçekleri söylemelerini, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) belirlediği zaman diliminde sıfır karbon emisyon hedefi uygulamalarını ve iklim ve ekoloji adaleti adına hükümetlerin halk liderliğinde ilerleyecek meclisler.

Jones, dünya çapından doktorların ve tıp uzmanlarının iklim krizine karşı harekete geçtiklerini ve acil değişim çağrısı adına güçlü sesler olabileceğini belirterek şunları söyledi: “Çevre krizinin aynı zamanda bir sağlık krizi olduğuna dair farkındalık artıyor. Doktorlar bilimsel okur yazarlar oldukları için iklim krizine dair gerçekleri ve her gün insanların sağlığı ile ilgilendikleri için krizin olası etkilerini anlıyorlar. Kibarlık artık bir anlam ifade etmiyor ve eylemsizlik ihmalkarlıktır. Çocuklar gelecekleri adına ayaklanıyorlar. Bizim de onlarla birlikte doğrudan harekete geçmemiz gerekli.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.