KadınManşetTürkiye

‘Nafaka hakkı’ için 10 günde 10 bin kadından imza

0

‘Nafaka Hakkına Dokunmayın kampanyası’nda 10 günde 10 bin kadın imza verdi. Kampanya sürüyor.

Kadınların nafaka hakkının sınırlandırılması yönündeki girişimlere karşı kadın örgütlerinin oluşturduğu Nafaka Hakkı Kadın Platformu’nun 11 Haziran’da başlattığı “Kadınların Nafaka Hakkına Dokunmayın” imza kampanyası, 10 günde 10 bin imzaya ulaştı. İmzalara ilişkin açıklama yayımlayan Platform, ev emekçisi kadınlardan politikacılara, sanatçılardan iş insanlarına, hukukçulardan akademisyenlere, sporculardan mühendislere kadar uzanan geniş bir yelpazedeki çeşitli kesimlerden kadınların kampanyada imzacı olduğunu söyledi.

‘Kadınların tüm haklarına saldırı’

Metnin yeni imzacıları arasında eski bakan İmren Aykut, sanatçı Melike Demirağ, iş insanı Vuslat Doğan Sabancı, Dünya Felsefe Derneği Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Emeritus Profesör Deniz Kandiyoti, tiyatro oyuncusu Melek Baykal, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Eski Başkanı Şebnem Korur Fincancı, dilbilimci yazar Necmiye Alpay gibi alanında tanınmış birçok kadın olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bu gruplar, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınları şiddetten ve ayrımcılıktan koruyan yasaları hedef almaktadırlar. Uygulamada genellikle çalışan kadınlara zaten yoksulluk nafakası bağlanmamaktadır. Nafaka asıl olarak ev kadınları açısından önem taşımaktadır. Nafaka hakkına saldırılar, büyük oranda kadınların üzerine bırakılmış olan ev içi emeği değersizleştirme ve görünmez kılma çabasıdır.

Oysa ki, ev içi emek de, aynen ev dışındaki emek gibi ekonomik bir değere sahiptir. İster ev içi, ister ev dışı olsun, her iki emek de, ailenin geleceği, huzur ve refahı için harcanmaktadır. Medeni yasadaki nafaka ve mal rejimleri ile ilgili düzenlemeler bu nedenle yapılmıştır. Bu nedenle, Medeni Yasa’nın tek bir kelimesi bile değiştirilmemelidir. Ayrıca uygulamada yargı eliyle nafaka hakkına erişimin engellenmesi gayretlerinden de vazgeçilmelidir.

Nafaka süresinin hakimlerin takdirine bırakılması önerisine kesinlikle karşı çıkıyoruz. Son zamanlarda yasanın yapılış amacının tam tersine, yasanın amacının ortadan kaldırılmasına yönelik bu tür kararların verildiğini kaygıyla takip etmekteyiz. Özetle, yasanın değiştirilmesine de fiili olarak etkisiz hale getirilmesine de karşıyız”

Bakanlıklar, komisyonlar birleşti

“Ömür boyu nafaka” ödenmesine yönelik itirazları değerlendiren Hükümet, Adalet Bakanlığı’nı ‘çözüm araması’ için görevlendirmişti.   Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın “Boşanılan eş hiçbir zaman SGK gibi görülmemeli” değerlendirmesi üzerine de çalışmalar başladı. Meclis’teki Boşanma Komisyonu kendisine bu yönde ulaşan çok sayıda başvuruyu değerlendirip, hazırladığı önerileri Adalet Bakanlığı’na sundu. Adalet Bakanlığı’nda hem Meclis Komisyonu’ndan gelen öneriler, hem de Yargıtay başta olmak üzere ilgili birimlerden alınan görüşler doğrultusunda bir hazırlık başlatıldı.

Bakanlığın çalışması sonrasında henüz tasarı aşamasında olduğu ifade edilen teklifte nafakanın “evli kalma süresi”, “çocuk olup olmaması”, “boşanan kadının yaşı”, “gelir durumu” ve “kusur durumu” dikkate alınarak hesaplanacağı belirtiliyor.

Kampanyaya imza vermek için tıklayın

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.