ManşetTürkiyeUncategorized

G-20 öncesi ABD Konsolosluk çalışanı serbest

0

Ev hapsindeki ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Nazmi Mete Cantürk, Japonya’daki Trump-Erdoğan görüşmesi öncesinde çıktığı ilk duruşmada serbest bırakıldı.

Reuters, ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nda güvenlik görevlisi olan ve Gülen Cemaati’yle bağlantılı olmakla suçlanan Nazmi Mete Cantürk’ün serbest bırakıldığını duyurdu. İddianamede, Cantürk’ün eşi ve kızı da cemaatle ‘iltisaklı olmak’la suçlanıyor. 8 Mart’ta tamamlanan ancak kamuya açıklanmayan iddianamede Cantürk, eşi ve kızına silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan hapis cezası verilmesi istenmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı eski sözcüsü Heather Nauert,  Washington’un Cantürk’ün yasadışı faaliyetlere dahil olduğuna dair güvenilir bir kanıt görmediğini ve 30 yıllık kariyeri boyunca Türk hükümeti ve güvenlik görevlileriyle birçok temaslarda bulunduğunu belirtmişti. Sözcü, Cantürk’ün davasının zamanında, şeffaf ve adil bir şekilde çözüme kavuşturulması çağrısında bulunmuştu.

Cantürk, Ocak 2018’de İstanbul polisi tarafından ifadesi alınarak ev hapsine alınmıştı. Cantürk bugünkü ilk duruşmada serbest bırakıldı.

Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın 28-29 Haziran’da Japonya’da düzenlenecek G-20 zirvesinde bir resmi görüşme yapacağını açıklamıştı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.