ManşetTürkiyeUncategorized

10.5 milyon seçmen, bugün İstanbul için yeniden sandık başında

0

AKP’nin başvurusu üzerine YSK tarafından iptal edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için İstanbullular bugün yeniden sandık başına gidiyor. Kent genelinde kurulan 31 bin 124 sandıkta, 10 milyon 560 bin seçmen bir kez daha oy kullanacak.

İstanbullular yaklaşık 90 günün ardından bugün bir kez daha sandık başına gidiyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), AKP’nin itirazı doğrultusunda iptal ettiği İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimi tekrarlanacak.

Kent genelinde kurulan 31 bin 124 sandıkta oy kullanacak olan 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 21 aday arasından tercihini yapacak. Tekrarlanan seçimlerde, 31 Mart’takinden farklı olarak seçmene tek oy pusulası sunulacak. Oy verme işlemi bugün saat 08:00’da başlayıp 17:00’da sona erecek.

Seçmene tek oy pusulası verilecek.

Bugün yenilenecek seçimde, seçmenin önüne sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası konulacak. Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019’da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

Yeni seçimde sadece oy verme işlemi tekrar edilecek.

Yeniden yapılması gereken seçimler, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu için sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak.

Aynı partiler seçime girecek.

Seçime katılabilecek siyasi partilerin yeniden tespit ve ilan edilmesine gerek olmayacak. 31 Mart 2019’da yapılan seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek.

Seçimde AKP’li Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım, CHP’li Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu, Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar ve Vatan Partisi adayı Mustafa İlker Yücel yarışacak.

Bağımsız adaylar ise şöyle: Dursun Ali Bacıoğlu, Vedat Öztürk, Ahmet Çördük, Muhammet Ali Canca, Mehmet Yıldız, Güldes Önkoyun, Hasan Atasoy Torun, Mehmet Ali Aydoğmuş, Lütfü Yılmaz, Seçkin İlker, Özkan Mustafa Küçükkural, Fatma Ragibe Kanıkuru Loğoğlu, Burhan Erol, Doğan Duman, Ali Rıza Kansız, Abdul Celil Gülalp, Burak Kadıoğlu.

Sandık kurulları yeniden oluşturulacak.

Seçim sandık kurullarının oluşumundaki usulsüzlükler nedeniyle iptal edildiği için sandık kurulları yeniden oluşturulacak. Sandık kurulu başkan ve üyeleri devlet memurları arasından seçilecek. 31 Mart 2019’da yapılan seçimde sandık kurullarına üye veren partiler, bu seçimde de sandık kurullarına üye verebilecek. Seçime katılma yeterliliği tespit ve ilan edilen siyasi partilerin müşahit bulundurma hakları olacak.

Seçmen listeleri güncellenmeyecek.

31 Mart 2019’da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak. Kullanılacak sandık seçmen listelerinin ve her bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısının 31 Mart seçimi ile aynı olması gerekecek.

31 Mart’tan sonra 18 yaşına girenler oy kullanamayacak.

Yenileme seçimi niteliğinde olduğu için 23 Haziran’da 18 yaşını dolduranlar oy kullanamayacak.

Askerden gelenler de oy kullanamayacak.

31 Mart’ta askerde olup 23 Haziran’a kadar terhis olanlar da seçmen listesinde yer almadığı için oy veremeyecek.

Seçim işleri İstanbul’dan yürütülecek.

Bu seçimle ilgili iş ve işlemler, YSK tarafından değil seçimi yönetecek İstanbul İl Seçim Kurulu’nca uygulanacak.

68 bin kişi oy kullanamayacak

YSK geçtiğimiz hafta içinde, kısıtlı olanlar ve hayatını kaybedenlerin sayısını belirleyerek, “oy kullanamaz” şehri düşmüştü. Buna göre, 68 bin 17 kişi yenilenecek İstanbul seçimlerinde oy kullanamayacak.

Seçim önlemleri: 52 bin güvenlik personeli

İstanbul Valiliği seçim için üst düzey güvenlik önlemlerinin alınacağını açıkladı. Seçim Güvenliği Tedbirleri Planı yürürlüğe koyan valilik, bu kapsamda Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit Başkanlığında Seçim Güvenlik Koordinasyon Merkezi, Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir Başkanlığında Seçim Koordinasyon Bürosu ile Vali Yardımcısı Bahattin Atçı Başkanlığında (GAMER) Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi oluşturdu.

Valilik, bugünkü seçimlerde Jandarma Komutanlığı‘ndan 5 bin 632, İl Emniyet Müdürlüğü‘nden 46 bin 524, Sahil Güvenlik Boğazlar Marmara Grup Komutanlığı‘ndan da 350 olmak üzere toplam 52 bin 506 personel görevlendirildi. İl dışından da 2 bin 64 emniyet mensubunun İstanbul’da görevlendirildiği duyuruldu.

‘Olası’ elektrik kesintileri için önlem

Valilik tarafından yapılan açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi: “İBB, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, Türk Telekom, Elektrik İdareleri, seçim günü ile ilgili olarak özellikle talimatlandırılmış ve gerekli tedbirleri almışlardır. Valiliğimiz Seçim Koordinasyon Bürosu yönetiminde; Seçim Güvenlik Koordinasyon Merkezi, GAMER, İlçe Kaymakamlıklarımız, Güvenlik Güçlerimiz; İSKİ, İGDAŞ, Elektrik İdareleri, Kara, Hava, Deniz ve Demiryolu ulaşımı, sağlık ve itfaiye hizmet birimleri 7/24 saat esasına göre kesintisiz hizmet sunacaklardır.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.