Hafta SonuHaftasonuKültür-SanatManşet

İstanbul için ‘kentsizleştirme’ zamanı

0

Tasarım Atölyesi-Kadıköy, 24 Haziran – 26 Temmuz tarihlerinde alışılmışın dışında bir yaz okulunu hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yaz okulunun teması yeni bir bilim alanı olarak “Kentsizleştirme Tasarımı.”

Hossein Sadri ve Senem Zeybekoğlu öncülüğünde geliştirilmekte olan bu alan, dünyada giderek artan sosyal adaletsizlik ve çevre sorunlarının temel sebebi olarak kentleşmeyi ve onun yan ürünleri olarak endüstriyel tarım, petrol bağımlılığı, kirlilik, iklim değişikliği, yoksulluk, soysuzlaştırma ve sosyal çatışmalar gibi konuları ele alıyor.

Kentleşme sonucu bozulmuş olan ekolojik ve toplumsal yapının restorasyon stratejilerini oluşturma ve uzun vadeli geçiş projesinin  tasarımını yapan “kentsizleştirme”, kentsel tasarım, permakültür tasarımı ve geçiş tasarımı gibi tasarım bilimlerinin oluşturduğu transdisipliner bir alan.  Doğayla iç içe, petrolden bağımsız olan, kendi kendine yetebilen, dayanıklı insan yerleşimlerini hedefleyen bu alan mimar ve aynı zamanda permakültür tasarımcısı olan Sadri ve Zeybekoğlu’nun Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık bölümünde yürüttükleri tasarım stüdyosu ve New York Kent Üniversitesi’nde yaptıkları araştırmalar sürecinde ortaya konuldu ve dünyanın birçok kenti için farklı iklimlerde ve çeşitli ölçeklerde geliştirilmiş olan tasarım çalışmalarıyla tasarlayarak araştırma ve deneme sürecini  sürdürüyor.

İstanbul’u Kentsizleştirme yaz okulu Tasarım Atölyesi, Kadıköy’de ve Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle Kadıköy Hasanpaşa bölgesinde Kurbağalıdere ve çevresi için geniş kapsamlı ve 30 yıllık bir geçiş projesi çalışmasını hedefliyor. Bu yaz okulu süresince çok sayıda halka açık etkinlik gerçekleşecek ve bu etkinlikler çerçevesinde Girne Amerikan Üniversitesi ve Kadıköy Belediyesi’ne ek olarak, Birleşmiş Milletler Gelişme Programı, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniverstesi, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlar Odası, Çevre Mühendisleri Odası, İnsan Yerleşimleri Derneği ve Ekoharita’dan konuşmacılar katkı sunacak. Yaz okulu boyunca saat 14:00’de Tasarım Atölyesi Kadıköy’de gerçekleşecek olan çeşitli seminer ve panellerin programları şöyle:

24 Haziran Pazartesi, Batur Seçilmiş, Nazım Akkoyunlu
25 haziran Salı, Senem Zeybekoğlu
26 Haziran Carşamba, Semra Aydınlı
27 Haziran Perşembe, Derviş Zaim
1 Temmuz Pazartesi, Hulya Turgut
2 temmuz Salı, Hossein Sadri
3 temmuz Carşamba, Sinan Omacan, İpek Akpınar
4 Temmuz Perşembe, Meryem Kayan
8 Temmuz Pazartesi, Murat Cemal Yalçıntan, Korhan Gümüş
11 Temmuz Perşembe, Murat Çetin
15 Temmuz Pazartesi, Alper Can Kılıç, Aslıhan Demirtaş

18 Temmuz Perşembe, Mike Paleah

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.