EkolojiManşetTürkiye

‘Yaşanan afetler rantçı politikaların ve ihmalin sonucu’

0

Ekoloji Birliği: İklim değişikliği yanında rantçı politikalar ve ihmaller nedeniyle doğal afetler felakete dönüştü.

Ekoloji Birliği, son haftalarda Türkiye’yi etkisi altına alan aşırı yağışların sonucunda oluşan sel ve heyelan gibi afetlerin, küresel çaptaki iklim değişikliğinin yanında ranta dönük politikalar ve ihmaller yüzünden meydana geldiğini belirtti. Birlikten yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Ankara, İstanbul gibi şehirlerimiz yerel ve genel yönetimlerin sorumsuzluklarından dolayı en küçük bir yağışta yaşanmaz hale geliyor. Seller nedeniyle ölümler oluyor, maddi kayıplar yaşanıyor. Yönetenler de utanmadan sorumluluğu Allah’a havale edebiliyor. Trabzon Araklı’da yaşanan felaket sonrası Tarım ve Ormancılık Bakanı Pakdemirli, 7 kişinin öldüğü, 3 kişinin de kayıp olduğu sel ve heyelan için “Uyarılarımızı yaptık ama en nihayetinde bu işler Allah’ın işi, nereden ne olacağını da bilemiyorsunuz” diyor. Uyarıda bulunduklarını belirterek sorumluluktan kurtulduğunu sanıyor. Tabzon Araklı’daki felaket mahalleleri yok etti. Can aldı. Soruna sonuçtan bakma alışkanlığı gelenekleşti. Oysa felaket, HES’in borusunun patlaması sonucu barajın sel sularına eklemesi nedeniyle oldu.”

‘Karadeniz’de görülmeyen hortumlar olağanlaştı’

Açıklamada; iklim değişikliği nedeniyle Karadeniz’de görülmeyen hortumların olağanlaştığı kaydedildi; buna ek olarak son 17 yıldır hızlanan doğanın metalaştırılmasına yönelik çalışmalar; enerji, maden gibi şirketlerin kazançlarına kazanç sağlama politikalarının uygulanması, yeni imar planı ile yasadışı, kuralsız betonlaştırmaların affedilmesi gibi uygulamaların bugünkü felaketlerin nedenlerinden birkaçını oluşturduğu vurgulandı. Açıklamada, yetkililer sorumluluğa davet edildi:

Artvin, Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Samsun illerinde yaşanan sel felaketleri unutulmadı. Antalya’da yaşanan hortum ve sel felaketleri sonucu tahrip olan seralar ve yaşamını yitiren üniversite öğrencisini de unutmadık.  Haziran ayı içinde Ankara, Ödemiş, Aydın, Yozgat, Tekirdağ, Ağrı, Kırıkkale, Bilecek, Trabzon, Kocaeli, Ordu illerinde yeniden yaşanan felaketler sonrası da gelenek değişmedi. Her felaket sonrası aynı cümleler kullanılıyor. Oysa nedenleri biliniyor ama bundan söz edemiyorlar. Doğayı rant alanı haline getirenler, HES, taş ocakları, maden alanları ile ormanları, tarım arazilerini yok edenler,  yok edilmesine izin verenler sorumluluktan kurtulamaz.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.