DünyaManşetUncategorized

KKTC’den Maraş açılımı

0

‘Hayalet Şehir’ olarak da bilinen Maraş, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmıştı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti, 1974’ten beri kapalı olan Maraş‘ın açılması yönünde önemli bir karar aldı. KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Maraş’a uzman bir ekibin girerek, envanter çalışması kararı alındığını açıkladı.

Bakanlar Kurulu’nun Maraş konusunu değerlendirdiğini kaydeden Özersay, “Bu konuyla ilgili bilimsel envanterlerin değerlendirileceğini” söyledi. Özersay, “Hukuken KKTC’de askeri bölge statüsünde olan kapalı Maraş’ta çalışma yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu koşullar hakkında değerlendirme yapacak” dedi.

‘Adım atmak gerekiyordu’

Maraş’ın statüsünün netleşmesi için KKTC ve Ankara birlikte hareket etme kararı aldı. Buna göre, ilk KKTC’den uzman bir ekip Maraş’a girecek, taşınır ve taşınmaz mülklerin listesini çıkaracak.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay.

Ortaya çıkacak bilimsel rapor eşliğinde açıklama yapılacak. Üst düzey bir yetkili, “Kapalı Maraş konusunda artık bir adım atılması gerekiyordu. Bunun çalışması yapılacak” dedi.

10 milyar dolarlık yatırım

Maraş, Akdeniz’in Las Vegas’ı olarak biliniyordu. ‘Hayalet Şehir’ olarak da bilinen kent, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmıştı. Maraş’ın eski haline dönüşü için yaklaşık 10 milyar doların yeterli olacağı hesaplanıyor. Kapalı Maraş’ta 1974’ten önce 10 bin yataklı 45 otel ve 60 apartman tipi otel bulunuyordu. Rum turizminin yüzde 58’i bu bölgedeydi. Kentte, 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 Yönetim ofisi, 4 bin 649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema, 380 bitirilmemiş inşaat, İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane bulunuyordu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.