DünyaManşet

BM: Kaşıkçı cinayetinden Suudi Arabistan sorumlu, Prens Selman hakkında soruşturma açılmalı

0

Soruşturma sırasında Türkiye’ye gelen BM Raportörü’nün raporunda, ‘Kaşıkçı kasıtlı ve planlamış şekilde yargısız infaza kurban gitti” denildi; cinayetten Suudi Arabistan devleti ve Prens Selman sorumlu tutuldu.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan raporda, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı‘nın öldürülmesinden Suudi Arabistan‘ın sorumlu olduğu belirtildi. Raporda, üst düzey bazı Suudi yetkililer hakkında soruşturma açılması gerektiği vurgulandı. Bu yetkililer arasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman da bulunuyor.

BM’nin 100 sayfalık raporunu kamuoyuna, örgütün özel raportörü Agnes Callamard açıkladı.Callamard, Kaşıkçı’nın öldürülmesini “uluslararası bir cinayet” olarak niteledi. Adli tıp verilerinin de incelendiği raporda, “Kaşıkçı kasıtlı ve önceden planlanmış bir şekilde öldürülerek yargısız infaza kurban gitti. Suudi Arabistan devletinin uluslararası insan hakları hukuku kapsamında sorumluluğu bulunuyor” ifadesi yer aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter’da paylaştığı mesajında BM’nin sorumluların hesap vermesi yönündeki tavsiyelerini “şiddetle desteklediklerini” belirtti.

‘Selman’ın yurt dışındaki mal varlıkları dondurulsun’

Geçtiğimiz yıl cinayetin ardından Türkiye’ye gelen adli soruşturma ekibinde de yer alan raportör Callamard, masumiyetini ispat edene dek, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a ekonomik yaptırımlar uygulanmasını tavsiye etti. Tavsiyelerinin başında da Muhammed bin Selman’ın yurt dışındaki mal varlıklarının dondurulması geliyor. Callamard ayrıca Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad‘da süren ve 11 kişinin yargılandığı davanın da uluslararası standartlardan uzak olduğunu ve mevcut haliyle bu davanın son bulması gerektiğini söyledi.

Guardian gazetesi, raporda, Suudi Arabistan ve Türkiye tarafından yürütülen soruşturmaların da yasadışı cinayetlere ilişkin uluslararası standartlara uygun olmadığının belirttiklerini  yazdı.

BM özel raportörü Callamard geçtiğimiz yıl cinayetin ardından Türkiye’ye gelen adli soruşturma ekibindeydi.

59 yaşındaki Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu‘nda öldürülmüştü. BM raporunda, Türkiye’nin ve bazı ülkelerin yürüttüğü soruşturmalara istinaden Kaşıkçı’nın sakinleştirici enjekte edildikten sonra plastik torba ile boğulduğuna ilişkin istihbarat bilgilerinin ve kayıtların değerlendirildiği belirtildi. Kaşıkçı cinayetiyle ilgili suçlamaları reddeden Suudi Arabistan’dan henüz raporla ilgili bir açıklama yapılmadı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.