EkolojiGünün ManşetiTürkiye

Bakan Pakdemirli: Sel Allah’ın işi

0

Araklı’da yaşanan sel felaketi yüzünden bölgeye giden Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “Uyarılarımızı yaptık ama en nihayetinde bu işler Allah’ın işi” diye konuştu. Bakan, HES borusunun patladığı iddialarını da yalanladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Trabzon Araklı’da yaşanan sele ilişkin olarak açıklama yaptı. 4  kişinin yaşamını yitirdiğini, 6 kişinin de kayıp olduğunu belirten Pakdemirli, “Yani sel, taşkın ve heyelanla ilgili saat 12 civarında uyarılarımızı yaptık ama en nihayetinde bu işler Allah’ın işi. Nerede ne olacağını da bilemiyorsunuz” dedi.

Pakdemirli, dün gece Araklı Kaymakamlığı binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, gündüz saatlerinden itibaren olayı takip ettiklerini belirterti. Hayatını kaybeden ve kayıp vatandaşlarla ilgili bilgi veren Pakdemirli şunları söyledi. “Kayıplarımızdan bir tanesi Araklı Belediyesi görevlimiz, bir tanesi imam hatip görevlimiz, bir tanesi de vatandaşımız. 7 vatandaşımız hala kayıp. Bunların 3’ü Büyükşehir görevlisi, bir tanesi DSİ görevlisi, 3 de vatandaşımız kayıp. 4 yaralımız var. Yaralılarımızın durumu iyi. Tahliyeleri yapıldı. Helikopterlerle gerekli yerlere sevkleri yapıldı. Onların sağlık durumlarında önemli durum yok” diye konuştu.

 ‘Meteoroloji olarak gerekli uyarıları yaptık’

Bölgenin ayın 13’ünden beri ciddi yağış aldığına dikkati çeken Pakdemirli, “Biz de meteoroloji olarak ciddiyetle ayın 13’ünden beri sürekli rapor yayınlayarak bu bölgeyi takip ediyoruz. Ayın 13’ü perşembe günü ufak çaplı bir taşkın oldu bu bölgede ve hemen 10 tane araç, 3’ü DSİ’nin, 4’ü büyükşehirin, 3 tanesi de Araklı Belediyesinin olmak üzere 10 araçla çalışmalar başladı” dedi.

Pakdemirli, öğle saatlerinde meteoroloji olarak gerekli uyarıları yaptıklarını işaret ederek şunları söyledi: “Yani sel, taşkın ve heyelanla ilgili saat 12 civarında uyarılarımızı yaptık ama en nihayetinde bu işler Allah’ın işi. Nerede ne olacağını da bilemiyorsunuz. Gerekli uyarılar yapılmış olmasına rağmen yani kısaca tabir edecek olursak dağın bir parçasından, dağın bir tarafından kopan bir parça aşağıda dere yatağına geliyor ve dere yatağında sürüklenen çamurlu su aşağıdaki 4 binayı yıkmış. 4 bina ev, altlarında da 2 adet iş yeri var. 2 adet iş yerimizi yıkıyor. Tabii ki bu rusubatlar da bu çamurlu sular da aşağıda eğimin azalmasıyla beraber bir barajlama oluşturuyor. Bu barajlamayla beraber de şu an itibariyle Araklı-Bayburt kara yolu trafiğe kapalı durumda. Sabah saatlerinden itibaren tüm ekipler hem DSİ hem Büyükşehir hem de AFAD‘ın ekipleriyle beraber bu kara yolunun bir an evvel açılması gayreti içerisinde olacağız. Ama burada en önemli olan şu an üzerinde durduğumuz kayıplarımızı 7 tane kayıp vatandaşı buluyor olmak.”

Pekdemirli selin bölgedeki HES’in borusunun patlaması yüzünden gerçekleştiği iddialarını yalanladı; “Tamamen doğal sebeplerle de dağdan bi parça koparak bir heyelana sebebiyet vermiştir. Tabi teselli olarak görebileceğimiz bir şey daha var. Aşağıdaki okulda da geçen cuma itibariyle 200’ün üzerinde çocuğumuz okuyordu. İyi ki okullar tatildi. “diye konuştu. .”

Bakan Pakdemirli, bugün de Trabzon ve çevresinde şiddetli yağış beklendiğini, tahliye edilenlerin yağış bittikten ve tehlike geçtikten sonra evlerine dönebileceklerini kaydetti. . İlerleyen saatlerde de tehlike geçtikten sonra vatandaşlarımız tekrar evlerine dönebileceklerini kaydetti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.