DünyaEkolojiManşet

300 bilim kadını okyanus kirliliğine karşı yelken basacak

0

Londra’dan yola çıkacak ekip iki yıl boyunca plastik ve toksiklerin okyanustaki etkilerini inceleyecek.

300 bilim kadınından oluşan bir ekip, okyanus kirliliğini araştırmak üzere yelkenle dünyayı dolaşacak. Ekim ayında, Londra’dan başlayacak yolculukta bilim kadınları iki yıl boyunca plastik ve çeşitli toksiklerin okyanus üzerindeki etkilerini inceleyecek. Bilim kadınları 30 farklı sefer yapacak.

eXXpedition adlı grup, Emily Penn tarafından yönetiliyor. Daha önce çok sayıda okyanus araştırması seferine öncülük eden Penn, kadınların küresel plastik kirliliği ile mücadelede önemli bir rol oynadığını söylüyor. Penn, eXXpedition’ın sadece plastiklerin çevre ve kadın sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmayı değil, aynı zamanda STEM ve bilimsel araştırmalardaki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermeye de yardımcı olmayı umduğunu anlatıyor: “Bu sorunlardan bazıları, özellikle de vücudumuza giren kimyasallar, kadınları oldukça ilgilendiren bir konu çünkü endokrin bozucular, hormonlarımızı taklit ediyorlar. Ve biz bu problemi bir kadın ekibiyle çözmek istedik. Projenin amaçlarından biri de plastik kirliliği ile mücadele etmek için daha fazla kadına gerekli beceri ve deneyimi kazandırmak.”

Denize ulaşmadan yakalamak…

Plastiğin çevre ve sağlık üzerindeki etkilerine odaklanan bir kadın yelken ekibi olan eXXpedition’ın kuruluşundan bu yana, Penn, dünyanın dört bir yanından kadınların araştırma projelerine katkıda bulunduğu ve sosyal yardım projelerinde görev aldığı 11 seferde yer aldı. Bu seferlerde, Karayipler‘i, Güney Amerika, Kuzey Pasifik Gyre ve Büyük Pasifik Çöp Alanı olarak bilinen devasa deniz çöplüğünü ziyaret ettiler.

Plastikleri temizlemenin kirliliği giderme yöntemlerinden sadece biri olduğunu ifade eden eXXpedition, daha multidisipliner bir eylemin gerekliliğine işaret ediyor. Grubun amacı, plastikleri denize ulaşmadan önce kaynağında yakalamayı teşvik etmek.

eXXpedition’ın seferlerini konu alan bir belgesel şöyle: 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.