DünyaManşetUncategorized

Eski Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, mahkeme salonunda hayatını kaybetti

0

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ölüm haberi üzerine ‘Mursi kardeşimize, şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum’ dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı da eski Cumhurbaşkanı’nın gıyabında tüm camilerde cenaze namazı kıldıracak.

Mısır devlet televizyonunun haberine göre, eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yargılandığı mahkeme salonunda geçirdiği baygınlığın ardından yaşamını yitirdi. General Abdülfettah El Sisi tarafından 3 Temmuz 2013’te gerçekleştirilen askeri darbenin ardından tutuklanarak cezaevine konulan 67 yaşındaki Mursi, yaklaşık 5 yıldır tek kişilik hücrede tutuluyordu. Müslüman Kardeşler Örgütü üyesi olan Muhammed Mursi, halk ayaklanmaları sonucu görevinden ayrılan Hüsnü Mübarek‘in yerine 30 Haziran 2012’de cumhurbaşkanı seçilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mursi’nin ölümüne ilişkin olarak, “Mursi kardeşimize, şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm O’nunla aynı yolu yürüyen kardeşlerimin başı sağ olsun” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı da bugün yurt genelindeki merkezi camilerde gıyabi cenaze namazı kılınacağını duyurdu.

Mısır’da ‘alarm durumu’ ilan edildi

Mısır İçişleri Bakanlığı’nın, Mursi’nin ölümünün ardından ülkede ‘alarm durumu‘ ilan ettiği bildiriliyor. Mısır medyasındaki haberlere göre, bakanlık, ülke genelinde sabit ve mobil binlerce güvenlik devriyesi konuşlandırmaya başladı. Subay ve emniyet görevlilerinin izinlerinin iptal edildiği, kamu ve özel kuruluşlar ile kiliseler ve otellere yönelik güvenlik önlemlerinin de artırıldığı belirtiliyor. Tedbirler kapsamında, yollarda sıkı emniyet tedbirlerinin alındığı, meydanlardaki güvenlik görevlilerinin arttırıldığı ve ‘terörist unsurlara karşı önleyici operasyonların gerçekleştirilmesini kapsayan C planının’ devreye sokulduğu da ifade ediliyor.

Son sözleri: Mezara gidecek sırlarım var

Mursi’nin avukatı Abdulmunim Abdulmaksud bir açıklama yaparak, Mursi, mahkeme salonundan sedye ile taşındı, naaşının nereye götürüldüğünü bilmiyoruz”dedi. Avukat Abdulmaksud, Muhammed Mursi’nin vefat etmeden önceki son sözlerinin de şöyle olduğunu aktardı: Ülkemin güvenliği ve selameti için benimle mezara gidecek sırlarım var.”

Af Örgütü: Ölümü araştırılsın

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Mısır yetkililerinden, Mursi’nin ölümünün araştırılmasını istedi. Reuters’in haberine göre, Af Örgütü’nden yapılan açıklamada, bu konuda şöyle denildi: “Mısır yetkililerine, Mursi’nin ölümünün, tek başına hapsedilmesi ve dünyadan izole edilmesini de içerecek şekilde, tarafsız ve şeffaf biçimde araştırılması çağrısında bulunuyoruz.” Af Örgütü’nün çağrısında, Mursi’nin tıbbi bakımının da araştırılması ve bu konuda ihmali bulunanların gerekli cezaları alması da talep edildi.

Müslüman Kardeşler: Tam teşekküllü cinayet

Mursi’nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler, olayı ‘Tam teşekküllü cinayet’ olarak niteledi. Müslüman Kardeşler hareketinin web sitesinden yayınlanan açıklamada, dünyanın her yerinde, Mısır büyükelçilikleri önünde protesto gösterileri yapılması çağrısında bulunuldu.

Mısır’ın ilk ‘seçilmiş’ cumhurbaşkanıydı

Muhammed Mursi, 8 Ağustos 1951’de Mısır’ın kuzeyindeki Şarkiye iline bağlı el-Adva köyünde doğdu. 1975-1978 arasında Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde okudu. Metalurji üzerine yüksek lisans yaptı. Mühendislik doktorasını 1982’de ABD’de, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde tamamladı. 1982-1985 arasında Northridge Kaliforniya Eyalet Üniversitesi’nde yardımcı doçent oldu. Daha sonra Mısır’daki Zagazig Üniversitesi’ne gelerek öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1985-2010 arası mühendislik fakültesi dekanı olarak görev yaptı. Bu sırada Müslüman Kardeşler (İhvan) hareketine katıldı. O yıllarda Müslüman Kardeşler’in seçime katılması yasak olduğundan 2000 yılında bağımsız milletvekili seçildi. 2005’e kadar Mısır Halk Meclisi üyeliği yaptı.

2011’de Hüsnü Mübarek yönetimine karşı başlayan ayaklanmaya, muhalif lider olarak destek verdi. 30 Nisan 2011’de Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi’nin başkanı seçildi.

30 Haziran 2012’de yapılan Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en yüksek oyu alarak Mısır’ın beşinci cumhurbaşkanı oldu. Mursi’nin seçilmesi, Tahrir Meydanı’nı dolduran Müslüman Kardeşler taraftarlarınca, coşkuyla kutlandı. Muhammed Mursi, Suriye’deki muhalif güçleri destekledi ve Beşar Esad’ı destekleyenleri “kâfir” olarak nitelendirdi. Ayrca Kahire’deki Suriye konsolosluğunu kapatıp Suriye büyükelçisini sınır dışı etti.

Mısır’da yeniden başlayan protestolar ve haftalarca süren büyük gösterilerden sonra 3 Temmuz 2013’de Mısır ordusu Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen bir darbeyle yönetime el koydu. Mursi ise darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve yandaşlarına direnmelerini söyledi. Ancak Mursi, gözaltına alındı, ev hapsinde tutulmaya başladı, daha sonra da İskenderiye’nin kuzeyindeki Burcu’l-Arab Hapishanesi’ne gönderildi.

Muhammed Mursi, 16 Mayıs 2015’de ‘Hamas’a istihbarat sağlamak’ ve ‘hapishaneden firar etmek’ suçlamasıyla yargılandığı davalarda idam cezasına çarptırılmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.