İklim KriziManşet

COP26 için İngiltere öne çıkıyor

0

İtalya ile anlaştığı belirtilen ingiltere’nin 2020’de yapılacak BM’nin en önemli iklim değişikliği zirvesi olan COP26 için evsahipliği yapması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) 2020’de yapılacak olan en önemli iklim değişikliği zirvesi olan COP26’ya hangi ülkenin ev sahipliği yapacağı konusu giderek netleşmeye başladı. İtalya ile anlaşmak üzere olan İngiltere, en güçlü evsahibi adayı. İki ülke arasında müzakere edilen bir ortaklık anlaşması uyarınca, İtalya Kasım 2020‘de yapılacak olan COP26 öncesinde gerçekleşecek olan buluşmalara ev sahipliği yapacak. İngiliz bir diplomat BuzzFeed’e, İtalya’nın İngiltere’nin başkanlığı altında gerçekleşecek olan zirvenin düzenlenmesine de yardımcı olacağını söyledi.

Son detayların çözüme ulaştırılmasının ardından, dün (17 Haziran) başlayan ve on gün sürecek olan Almanya’daki Bonn İklim Değişikliği Konferansı’nda ortak anlaşmaya dair resmi bir açıklama bekleniyor. COP26 için İngiltere, İtalya ve Türkiye yarışıyordu.

BuzzFeed News geçen ay İngiliz hükümetinin COP26’ya ev sahipliği yapma teklifinden vaz geçmesi için İtalya’da lobi yaptığını açıklamıştı.  Bir diplomatik kaynak, İngiliz Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt‘ın iki ülke arasında bir anlaşmayı güvence altına almak için İtalyan mevkidaşıyla şahsen görüştüğünü söyledi. AB’den ayrılmaya hazırlanan İngiltere, COP26’nın büyük diplomatik bir kazanım olacağı görüşünde. Ülke yöneticileri, böylece Avrupa’nın iklim politikalarında kilit rol oynamak istediğini göstermek istiyor.

İki ülke arasındaki anlaşmanın iklim uzmanları ve Avrupa hükümetleri tarafından memnuniyetle karşılanması bekleniyor.

İtalya endişe yaratmıştı

İtalya’nın iklim zirvesine ev sahipliği yapacak olması beraberinde endişeleri de getirmişti. İtalya yönetim koalisyonunda partner olan milliyetçi Lega Partisi, çevre konularında üstünkörü bir geçmişe sahip olduğu için İtalyan hükümetinin, önemli diplomatik çabaları ve küresel cepheyi koordine etme kabiliyetine ve kapasitesine sahip olamayacağına dair endişeler bulunuyordu.

Gelecek yılın toplantısı önümüzdeki 30 yıl boyunca iddialı uzun vadeli hedefler ve somut eylem planları belirlemek için kritik olarak görülüyor. Zirve, hükümetlerin 2020’de tam anlamıyla yürürlüğe girmesi beklenen Paris İklim Anlaşması kapsamında varolan taahhütlerini yerine getirdikleri anı da belirleyecek.  ABD Başkanı Donald Trump iki yıl önce müttefiklerin eleştirilerine rağmen ülkesini anlaşmadan çıkarmıştı.

Fransa ise, bir bütün olarak AB’ye 2050 hedefini gerçekleştirme çağrısında bulunuyor. Almanya ve İspanya da dahil olmak üzere diğer sekiz üye ülke şu ana kadar Paris liderliğindeki öneriyi imzalarken, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Almanya’nın hedefi destekleme konusunda uygun davranacağını belirtti. İtalya ise teklifi kabul etmedi.

İtalya ile yapılan bir anlaşmanın İngiltere’yi gelecek yıl ev sahibi yapacak olması garanti değil. İklim uzmanları, Türkiye’nin de konferansı düzenlemeyi çok istediğini, ancak teklifinin başarılı olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

İstanbul Politikalar Merkezi İklim Çalışmaları Koordinatörü ve Yeşil Gazete Yazarı Dr. Ümit Şahin de Türkiye’nin COP26 için ev sahibi olmayı çok istediğini, ancak Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’de onaylamadığı için bunu almasının mümkün olmadığını söyledi. Şahin, Türkiye’nin aday olmakla birlikte bunu bildiği için çok bastırmadığını ifade etti.

Bonn Konferansı: Ara müzakereler

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, Katowice Taraflar Konferansı’nda (COP24) bıraktıkları yerden devam etmek ve iklim eylemlerini ve iddialarını ortaya koymak için dün Bonn’da bir araya geldi. “Ara Müzakereler” olarak da anılan görüşmelerin gündemi, “şeffaflık” ve “daha iddialı” hedefler. Toplamda 19 gelişmiş ve 9 gelişmekte olan ülke şeffaflık kapsamında seragazı emisyonlarını 2020’ye kadar azaltmak için hangi faaliyetlerde bulunacaklarını açıklayacak; iklim eylemleri ve taahhütleriyle ilgili güncel gelişmeleri sunacaklar.

4 ve 25 Haziran’da yapılacak Çok Taraflı Değerlendirme kapsamındaki gelişmiş ülkeler şunlardan ulaşıyor: Avustralya, Hırvatistan, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Lihtenştayn, Malta, Monako, Norveç, Polonya, Romanya, Rusya, Slovenya, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık.

İklim eylemlerini Görüşlerin Kolaylaştırıcı Paylaşımı altında sunacak olan gelişmekte olan ülkeler ise şöyle: Ermenistan, Brezilya, Nijerya, Kore Cumhuriyeti, Güney Afrika, Tayland, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Uruguay ve Vietnam.

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.