DünyaKadınManşet

Fransa’da her üç evsiz kadından biri günlük tecavüze uğruyor

0

Kadınların tanıklıkları ve Evsizler Vakfı’nın verilerini içeren FranceInfo’nun haberine göre, Fransa’da sokakta yaşayan kadınlar, tecavüz ve şiddete karşı savunmasız.

 FranceInfo haber kanalı geçtiğimiz hafta sokakta yaşayan kadınların uğradığı tecavüz ve cinsel saldırıları konu alan bir dosya yayınladı. Yeni Özgür Politika’dan Selma Akkaya’nın Türkçeleştirdiği dosya haber, evsiz ve sokakta yaşayan kadınların tanıklıklarını ve Evsizler Vakfı’nın verilerini ışığında, Fransa’da her üç evsiz kadından birinin günlük olarak tecavüze uğradığını gözler önüne seriyor.

Toplumun görünmeyenleri

2007 yılından bu yana sokakta yaşayan bir kadın olan Martine muhabire şunları anlatıyor: “Toplumun görünmeyenleriyiz. Sokakta yaşadığımız için vücudumuz sanki dokunulabilir. Bunun için erkeklerin gözünde sokakta hazır bekleyen objeler gibiyiz. Elli yaşındayım. 10 yıldır sokakta yaşıyorum. Yaşadığım her saldırı ve tecavüzü beynimde normalleştirdim. Günümün bir parçası oldu. Olup bitenleri anlatmam bu nedenle artık zor olmuyor. Hatırlamadıklarım da vardır ama sayısız kez tecavüze uğradım.”

‘Devlet görmezden geliyor’

Dosya haber kapsamında konuşan Entourage Derneği Başkanı Agnès Lecordier, ciddi bir istatistik veri olmasa da Fransa’da sokakta yaşayan her üç kadından birinin günlük tecavüze uğradığını ifade ediyor. “Devletin bu kadınları korumak için hiçbir önlemi yok. Sokakta yaşayan kadınlar cinsel saldırı ve tecavüze karşı çok savunmasızdır. Bu konuda hiçbir çalışma bulunmuyor. Bu kadınlar her insanı artık potansiyel bir saldırgan olarak görüyor” diyen Lecordier, kadınların yaşadıkları karşısında sığınacakları hiçbir kurumsal yapının olmadığını ifade ediyor.

Ruhlarındaki yaralara güç yetmiyor

Paris’te faaliyet yürüten acil sağlık yardım ekiplerine ait barınağın başkanı Quentin Le Maguer ise “Sokakta yaşayan tüm kadınlar bu tür şiddetle karşı karşıya kaldı. Bu durumda olduğunu anladığımız kadınları ancak bir süre barınakta tutup fiziki yaraları varsa tedavi ediyoruz ve yeniden sokağa dönüyorlar. Ama onların ruhlarında açılan yaraları görmeye gücümüz yetmiyor” diyor.

Herkes saldırgan olabilir!

Sayısız kez tecavüze uğrayan Martine, kendisine tecavüz eden insanların profillerini çizerken, “İki çocuk babası olup önümden her gün çocuklarını okula almaya giden bir baba, 15 yaşındaki Ukraynalı bir çocuk, 22 yaşındaki bir genç… Bu nedenle her insanın artık saldırgan olduğunu düşünüyorum” diyor.

10 yıldır sokakta kalan Martine’e, neden sokakta yaşamak durumunda kaldığı sorulduğunda, “Babama sorun. O çocukluğumda bana yaptıklarını anlatsın” diye yanıtlıyor. Adını vermeyen bir başka evsiz kadın ise “17 yıldır sokakta 70 kez tecavüz gördüm” diyor.

Dosyayı hazırlayan FranceInfo’dan Anne Lorient, erkekler için evsiz kadınların  ücretsiz cinsel ihtiyaçları karşılayan savunmasız kadınlar olarak görüldüğünün altını çiziyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.