DünyaManşetUncategorized

Dünya tedirgin: ABD destroyer gönderdi, İran suçlamaları reddetti

0

Dünya petrol trafiğinin önemli bölümünün aktığı Umman Körfezi’nde petrol tankerlerininin saldırıya uğramasıyla ilgili ABD İran’ı suçlayıp bölgeye savaş gemisi gönderdi. Tahran ise iddiayı kesin bir dille reddetti.

Umman Körfezi’nde seyreden Norveç’e ait Front Altair ve Japonya’ya ait Kokuka Courageous adlı gemilerde dün meydana gelen patlamalar ABD ve İran’ı yine karşı karşıya getirdi. Katar’dan petrol yükleyen Norveç gemisinde meydana gelen patlamanın ardından suya atlayan 23 mürettebat İran donanması tarafından kurtarıldı. Gemi battı. Suudi Arabistan’dan Singapur’a gitmekte olan Japon tankerinden suya atlayan 21 kişi de İran tarafından kurtarıldı.

Karşılıklı suçlamalar

Haberler üzerine petrol fiyatları yüzde 4.5 artarken ABD’nin bölgeye bir destroyer gönderdiği haberi geldi. Bu aşamada ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo saldırılarla ilgili İran’ı suçladı. Pompeo, değerlendirmesinin istihbarata dayandığını savundu. Bu arada Pentagon gemilerden birine İran’a ait olduğu iddia edilen bir teknenin yanaşıp patlamayan bir bombayı sökmesine ilişkin olduğu iddia edilen görüntüleri yayınladı.

Tahran ise ABD’nin iddiasını kesin bir dille yalanladı. İran’ın Birleşmiş Milletler temsilciliği şu açıklamayı yaptı: “İran, 13 Haziran’daki petrol tankeri olaylarıyla ilgili ABD’nin dayanaksız iddialarını kesin surette reddediyor ve bunu en güçlü şekilde kınıyor.”

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de ABD’nin kendilerini gerçek kanıtlar olmadan suçladığını belirterek, Washington’ı ‘sabotaj diplomasisi’ yürütmek ve İran’a karşı ‘ekonomik terör faaliyetini gizlemeye çalışmakla’ suçladı.

Umman Körfezi’nde dün sabah iki ayrı petrol tankerinde patlamalar meydana gelmiş ve yangın çıkmıştı. Gemiler, ABD donanmasının bölgede konuşlu 5. filosundan yardım istemiş, toplam 44 mürettebat tahliye edilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.