ManşetTürkiyeUncategorized

Çorlu ve Rabia Naz için verilen araştırma önergeleri ‘Cumhur ittifakı’na takıldı

0

CHP ve HDP tarafından Çorlu’daki tren kazası ve Giresun’da şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan için verilen Meclis araştırma önergeleri, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin’in 8 Temmuz 2018’de Çorlu’da 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin TBMM’ye sunduğu araştırma önergesi AKP oylarıyla reddedildi. Şevkin, önergesinde kazanın ihmaller neticesinde yaşandığı ve ailelerini kaybeden insanların demokratik tepkilerine şiddetle karşılık verildiğini belirtti.

Kazadaki en temel sorunlardan birinin teknik uygunsuzluklar ve özelleştirme olduğunu vurgulayan CHP’li vekil, “TCDD’ye ait raylarda yıllardır süregelen yol bekçileri uygulamasının devre dışı bırakılması sonucu arızaları belirleyebilecek kimsenin bulunmaması bir vahamettir” dedi.

Çorlu’dan geçen Halkalı-Muratlı demir yolu hattının menfez bakım ihalesinin ödenek emri çıkmaması nedeniyle iptal edildiğini belirten Şevkin şunları söyledi: “Halkalı’daki menfez bakım ihalesinin iptal edilmesi büyük bir talihsizliktir. Türkiye’de son yıllarda ranta ve kâra dönük hırsa yenik düşüyoruz. Bu da maden faciaları, kara yolu kazaları ve iş cinayetleri olarak geri dönüyor.”

Kazada TCDD yöneticilerinin davadan muaf tutulmasının ciddi bir handikap olduğunu dile getiren CHP’li vekil, “Sorumlular mutlaka cezalandırılmalıdır. Bugün aramızda yakınlarını kaybetmiş birçok değerli kardeşimiz var. Haklarını ararken ne yazık ki polis baskısına ve biber gazına maruz kaldılar. Bu kabul edilebilir bir durum değil” dedi.

Rabia Naz Vatan için de ret

Giresun’un Eynesil ilçesinde 13 Nisan 2018’de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın ölümüne ilişkin soruşturma sürerken konu Meclis gündemine de geldi. Şüpheli ölümün araştırılması için HDP tarafından TBMM’ye sunulan araştırma önergesi reddedildi. HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Twitter’tan yaptığı açıklamada, “Bugün HDP grubu olarak TBMM Genel Kurulu’nda Rabia Naz’ın şüpheli ölümünün araştırılması için verdiğimiz önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi” dedi.

Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu imzasıyla verilen araştırma önergesinde kızının ölümünün aydınlatılması için adalet mücadelesi veren baba Şaban Vatan’ın bu süreçte gözaltına alınmasının “Rabia Naz’ın ölümünün siyasi erk sahipleri tarafından karartıldığı iddialarını güçlendirdiği” belirtilmişti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.