DünyaManşet

Britanya, Assange’ın ABD’ye iade talebini onayladı

0

Britanya İçişleri Bakanı, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iadesini onaylayan belgeyi imzaladı. Bakan, ‘Assange hapiste olmayı hak ediyor’ dedi. Kararın mahkeme tarafından da onaylanması gerekiyor.

BBC 4’ün ‘Today Programme’ isimli radyo programına katılan Britanya İçişleri Bakanı Sajid Javid,‘‘Assange hapiste olmayı hak ediyor. ABD’nin Assange için çıkardığı resmi iade talebi yarın mahkemeye sunulacak. Fakat ben dün Assange’ın sınır dışı edilmesi için gerekli belgeleri imzaladım bile. Yarın bu belgeler duruşmada görülecek’’ dedi.

Javid, mahkeme sürecine dair açıklamasına şu şekilde devam etti: ‘‘Bu süreç İçişleri Bakanlığı için çok önemli. Adaletin yerini bulduğunu görmek istiyorum. ABD’nin tarafımıza gönderdiği resmi iade talebini bu yüzden imzaladım. Artık son karar mahkemeninJavid’in kararı, Britanya mahkemesinin Assange’ı ABD’ye iade etmesinin önünü açıyor.

İade durumunda 18 suçtan yargılanacak

Assange 2010’da ABD Dışişleri Bakanlığı’nın çok sayıda gizli yazışmasını WikiLeaks aracılığıyla kamuoyunun erişimine açarak büyük tartışmaya neden olmuştu. Eğer ABD’ye iade edilirse, Assange ABD’nin ‘Casusluk Kanunu’ kapsamında 18 suçtan yargılanacak.

Yöneltilen suçlamalar arasında eski askeri istihbarat analisti Chelsea Manning ile birlikte Savunma Bakanlığı’na ait bilgisayarlara sızarak gizli belgeleri çalmak, askeri raporlarları yayımlamak ve belgelerde yer alan gizli kaynakların isimlerini açığa çıkarmak gibi suçlar bulunuyor. Assange’ın duruşması yarın gerçekleşecek.

İsveç iadesini istememişti

Haziran 2012’de hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç’e iadesi gündemdeyken, Ekvador’un Londra büyükelçiliğine sığınan WikiLeaks’in kurucusu 11 Nisan’da siyasi sığınmacı statüsünün Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno tarafından kaldırılmasının hemen ardından ‘kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmek’ten tutuklanmıştı.

İsveç’te 2010’da açılan, ancak Assange’ın Ekvador Büyükelçiliği‘nde sığınmacı olarak kalması sonucu 2017’de zaman aşımından düşen tecavüz davası iki ay önce yeniden açılmıştı. Fakat İsveç Uppsala Bölge Mahkemesi, Assange’ın dava kapsamında İsveç’e iade edilmesi için gıyabında tutuklama emri çıkarmayı reddetmişti.  Kefalet koşullarını ihlal sebebiyle 50 haftalık hapis cezasına çarptırılan Assange, şu anda Britanya’da Belmarsh Cezaevi’nde yatıyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.