Kültür-SanatManşetTürkiye

Van’da GezginFest ‘tehlikesi’ afiş ve bildirilerle bertaraf edildi!

0

Van’da Akit Gazetesi ve kendilerine ‘Ahlak hareketi’ diyen bir grup kentte yapılacak GezginFest’e karşı her yanı afiş ve bildirilerle donattı: Sapık festivali iptal edin. Van Valiliği süresi olmasına rağmen ‘eksiklikler var’ diyerek festivali iptal etti.

Geçen yıl ilk kez düzenlenen ve büyük ilgi gören GezginFest Van, bu sene Van Valiliği tarafından iptal edildi. Valilik açıklamasında iptal gerekçesi olarak tespit edilen eksiklikler öne sürüdü. GezginFest ekibi ise dün bir açıklama yaparak, “Tüm şehir bu festivalin iptal edilmesini istemese de bir türlü anlamadığımız sebeplerle direnemiyor ve şehrimizden ayrılıyoruz” denildi. Açıklamada, “Festivalimizin iptal tarihi taleplerin karşılanması için verilen süreden 7 gün öncedir. Olası eksiklikler için 13 Haziran’a kadar süremiz olmasına rağmen resmi tatilde festivalimizin iptali açıklanmıştır” ifadeleri kullanıldı ve resmi belgeler paylaşıldı.

GezginFest ekibinin açıklamalarından satır başları şöyle:

“Festivalimizin ilk duyurusundaki amacı hâlâ aynıdır. Ülkemizin en güzel memleketlerinden biri olan Van ve Doğu Anadolu Bölgesi’ni tanıtmak, bölgemize önyargısı olan yerli ve yabancı turistlerle buluşturmaktı. 2018 yılında hiçbir güvenlik sorunu olmayan ve olaysız geçen festivalimiz bölge insanı tarafından kabullenilerek Van şehrinin gururlarından biri olmuştur.”

‘Manidar…’

Açıklamada ayrıca şu ifadeler de yer aldı:  “Festivalimizin en büyük amaçlarından biri bölgemizin ‘güvensiz bölge’ olarak anılan bazı önyargılarını yok etmekti. Fakat festivalimiz, yıkmaya çalıştığımız bu algı hiç önemsenmeden, Van geleceği dikkate alınmadan ‘güvenlik’ gerekçeleri bahane gösterilerek iptal edilmiştir. Bu iptal kararının tüm Van sokaklarında ‘Ahlak Hareketi’ adıyla sokaklarda ‘Alkollü Festival İstemiyoruz’ bilboardlarının asıldığı güne gelmesi manidardır. Bölge için bir örnek diye gururla anlattığımız festivalimizin bu sene destekleneceğini hatta varsa eksikleri devletimizin/ turizm bakanlığımızın da katkılarıyla giderileceğini düşünmekteydik. Fakat 2018 yılında yıkmaya çalıştığımız önyargılar bir anda yok edilmiştir…

Durdurulan bilet satışları ve tanıtımlar aylarca sorunsuz şekilde devam etmiştir. Tüm sanatçılarımız açıklanmış, biletler satılmış, Van Gölü Ekspresi treni aylarca ve günümüz itibarıyla yüzde 100 doluluk oranına ulaşmıştır. Otellerde rezervasyonlar binlerce insan tarafından tamamlanmıştır. Türkiye’nin her yerinden gelen misafirlerimiz planlarını festivalimize göre yapmış, ulusal basında konu olmuştur…”


Resmi tatilde…

Açıklamada, tüm Türkiye’de 24 saat önce hazırlanan festival alanının Van’da 20 gün hazırlanmasının talep edildiğini, buna rağmen her türlü düzenlemenin gerçekleştirildiği, ancak son 1 günde yapılması gereken, çit, otopark, X-ray yerleştirmesinin yapılmadığı gerekçe gösterilerek verilen süreden 7 gün önce festivalin iptal edildiği belirtildi.

Festivalin olası yeni şehrinin yarın açıklanacağı kaydedilen açıklamada, “Bilet alan misafirlerimiz asla mağdur edilmeyecektir. Bizlere gösterdiğiniz samimiyeti asla unutmayacağımızı ve bu şehre çiçeklerle tekrar döneceğimizi bilmenizi isteriz” denildi.

Akit’ten kampanya: Sapkın festival iptal edilsin

Akit gazetesi geçtiğimiz ay başlattığı kampanya’da Gezginfest’i ‘sapık festival’ olarak nitelendirip, yasaklanmasını istemişti. Gazete haberinde “Aziz mübarek Ramazan-ı Şerif gününde alenen, açık havada, dilediğince içki dağıtıp, kadın erkek karma kamplar yapıp, ciddi İslami inancı ve hassasiyeti olan toplumu bir yandan bozmak, bir yandan da tahrik edip, kendilerini kovdurmak istiyorlar” ifadelerine yer verilmişti.

Gazete ve Van’da “Ahlak Hareketi” adı verilen oluşum festivali engellemeye yönelik bildiriler dağıtmış, reklam panolarına ilanlar vermişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.