EkolojiManşetTürkiye

Ilısu Barajı’nda su tutulması ertelendi

0

Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nda su tutulması için saptanan 10 Haziran tarihi ertelendi. DSİ yetkilileri baraj kapaklarının kapatılmasının fazla yağıştan dolayı yaklaşık bir ay daha ertelendiğini söyledi. Ekoloji örgütleri ertelemede son haftalarda yapılan protestolar ile oluşan kamuoyunun etkisi olduğunu belirtiyor.

Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni sular altında bıracak Ilısu Barajı’nda su tutulması için verilen 10 Haziran tarihi ertelendi. Cumhuriyet’ten Mehmet Kızmaz’a konuşan DSİ 16. Bölge Müdürlüğü’nden bir yetkili şunları söyledi: ”Yağışlar nedeniyle suyun yüksek olmasından dolayı başka bir tarihe erteledik. Kışın yağmur suyu ortalamadan fazla bir hızla yükseldi. Şuan suyun kotası 417 metre civarında, su tutulma, kota 400 metrenin altına indiğinde, su akışı yavaşladığında baraj kapaklarını kapatacağız. Bu yıl kış mevsiminde beklenilmeyen bir durum yaşandı. Civar şehirlerdeki ovalarda kar erimeye başladı ve bölgede yağışlarda devam ediyor. Yaptığımız yeni köy yolları var, bunlar tamamlanmadığı için ve bu yüksek kotadan dolayı ertelendi. Bakanlığımız ve Cumhurbaşkanlığımız 10 Haziran diye tutturdu da olmadı. Ama en yakında tutulacak, gereken yapılacak. Suyun düşmesini bekliyoruz. Belki Haziran sonu da, yada Temmuz ayının sonu da olabilir. Bu da havanın durumuna bağlı.”

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi’nden Ercan Ayboğa ise su tutulmasındaki ertelemeye dair ”Son haftalardaki protesto ve kamuoyu ilgisinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Yine Ilısu projesinin teknik-mühendislik açıdan ve sosyal-kültürel olarak ne denli sorunlu olduğunu gösteriyor” dedi.

Onlarca isimden acil çağrı

Ekoloji Birliği ve Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi’nin  7 Haziran’da  #HasankeyfİçinGeçDeğil hashtag’ı ile başlattığı kampanyaya çok sayıda ünlü isim katkı vermişti. 7-8 Haziran’da da, 3. Hasankeyf Küresel Eylem Günü kapsamında ise dünya çapında 33 kentte eylem yapılmıştı.

‘Dicle kendi sularında boğulacak’ ‘

Ekoloji hareketlerinin Hasankeyf kurtarılana kadar devam edeceklerini belirttikleri kampanya çağrısında şu ifadelere yer verilmişti: “Barajda sular tutulması sonucunda kısa bir sürede milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi yok olacak. Canlı bir varlık olan Dicle Nehri kendi sularında boğulacak. Milyonlarca canlı ölecek. Yine tarihi kent Hasankeyf ve Hasankeyf ile eş değer tarihi kalıntılara sahip 300’ün üstünde daha kazıları bile başlamamış höyük sular altında kalacak. 200 yerleşim yeri sular altında kalarak 75 bin insan evlerinden yurtlarından göç etmek zorunda kalacak. En az 20 endemik bitki türü, en az 4 balık türü, en az 10 kuş türü yok olacak,ölecek.. 1990’da bir yıl sonra Hasankeyf sular altında kalacak denilirken bugün Hasankeyf ve Dicle Vadisi verilen mücadele sonucu hala ayakta. Ama risk her gecen gün artıyor. Hasankeyf, insanlık tarihi sular altında kalmaması için bize sesleniyor. Bu dayanışma Hasankeyf’e köprü olacak, tarihe umut olarak geçeceğini can gönülden inanıyoruz. Umudumuz Hasankeyf ve Dicle Vadisinin sular altında bırakılarak, doğa, tarih ve hafızayı yok edecek barajı durdurmak.”.

Vali: Bazı şeyleri kaybettik ama göl kazandık

Antik kent Hasankeyf’in karşısında yapılan ”Yeni Hasankeyf Yerleşkesi’‘nin 28 Şubat 2019 tarihli Koordinasyon Toplantısı’nda konuşan Batman Vali Hulusi Şahin ise şunları söylemişti:

“15 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında yeni Hasankeyf yerleşkesine taşınma işlemleri tamamlanmış olacak. Haziran ayının başından itibaren su tutulmaya başlanacak, su hızlı bir şekilde yükselecek. Tanıtma ve algıyı düzeltme operasyonuna başlayacağız. Sonbaharla birlikte mevcut algıyı düzeltmek için ilçede bir turizm hamlesi başlatacağız. Bazı hatalar olabilir, geçti gitti. Bundan sonra biz şehrimizi çok iyi bir şekilde tanıttıracağız.” Şehrin bir ‘göl’e kavuşacağını söyleyen Vali, “Kaybettiklerimizden çok kazandıklarımız var. Bazı şeyleri kaybettik ama ciddi şeyleri de kazandık. Göl kazandık. Böyle bir göl etrafında tarihi eserlerin oluşmuş olduğu bir kültür park, turizm anlamında pazarlanabilir değeri var. Tarihi eserler üzerinden dolaşabileceğimiz bir tekne turu ve tarihi bir doku var. Bunları kullanarak bir senaryo oluşturacağız. Bu senaryo ile şehrimizi tanıtacağız ve şehrimiz bölgenin parlayan yıldızı olacaktır” demişti.

Maliyeti 12,5 milyar TL

Toplam maliyeti takriben 12,5 milyar TL olan Ilısu Baraj projesinin ömrü 50 ile 70 yıl arasında olacağı belirtiliyor.Türkiye’nin, kurulu güç bakımından 4’üncü büyük baraj olması planlanan Ilısu’da su tutulması taktirde ise 12 bin yıllık tarih sular altında kalacak.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.