ManşetTürkiyeUncategorized

Dink davası: 91’inci duruşmada MİT yine sessiz

0

Hrant Dink’in katledilmesinin üzerinden geçen 12 yılda bir arpa boyu yol alınamadı. Yeniden görülmeye başlanan davada tanıklık yapmaları için yazı gönderilen MİT, yanıt bile vermedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti kapsamında yeniden görülmeye başlanan dava, bugün Çağlayan Adliyesi’deki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Mahkemenin bir önceki duruşmada dönemin MİT Bölge Başkanı ve iki MİT personelinin tanık olarak dinlenmesi kararı üzerine kuruma gönderilen yazıya MİT’ten yanıt gelmedi. Tanık olarak dinlenilmek istenenler arasında MİT İstanbul Bölge Başkanı Hüseyin Kubilay Günay ve dönemin İstanbul bölge görevlileri Özel Yılmaz ile Handan Selçuk bulunuyor. MİT Müsteşarlığı’na gönderilen yazıda, bu kişilerin halen görevde olup olmadıkları ve ifadelerinin alınıp alınmadığı sorulmuştu.

91’inci duruşmada çağrılan 12 tanık arasında ise döneminin İstanbul Valisi Muammer Güler, MİT İstanbul Bölge Başkan ve MİT görevlileri bulunuyor.

Duruşma öncesi adalet nöbeti 

Duruşma öncesinde Çağlayan Adliyesi C Kapısı’nda adalet nöbeti gerçekleştirildi. Nöbete, HDP milletvekilleri Garo Paylan ve Hüda Kaya da katıldı. Duruşmaya ise tutuklu Mustafa Kuletaş ve Muhammet Çağrı Kırmacı ile  tutuksuz sanıklardan Ali Öz, Reşat Altay, Muhittin Zenit katıldı. .

Sanıklar: Söyledik, dinletemedik

Duruşmada söz alan Zenit, ” Ben Hrant Dink’in Yasin Hayal tarafından her ne pahasına okursa olsun öldürüleceğini 11 ay önceden yazdım ve bildirdim” dedi. Zenit şunları ekledi: “Ben gecemi gündüzüme katarak bu cinayetin faillerinin yakalanması için çalıştım. Halen istihbarat dairesinde çalışıyorum. 25 senedir vatan millet için fedakarca çalışıyorum ve bundan gurur duyuyorum”

Trabzon Emniyeti TEM Şubesi’nden Mustafa Kuletaş da SEBGİS aracılığıyla tutuklu olduğu Çanakkale Cezaevi’nden dinlendi. Kuletaş, “Trabzon TEM şubeye ihbar geldi. Erhan Tuncel‘in ve Yasin Hayal‘in ailesinin ifadesi aldım. Büro memuru olarak teşhis tutanağı yaptım. On yıldan fazla geçti çoğunu unuttum.” dedi. Kuletaş, Trabzon TEM sağ örgütler masasında çalıştığını, Yasin Hayal ile ilgili önceden bir çalışma olmadığını söyledi.

Avukat Hakan Bakırcıoğlu ise, 26-27-28 Ekim 2004 tarihli Trabzon Emniyeti  istihbarat belgelerini okudu. Bakırcıoğlu, “önceden McDonald’s eyleminin hazırlığının ve Yasin Hayal’in bilgisi var. BBP bağlantısıyla Erhan Tuncel’in de adı organizatör olarak geçiyor ve ifadesi var” dedi. Sanık Kuletaş, “İstihbaratçılarla konuşurduk ama bu bilgiler bana hiç intikal etmedi” cevabını verdi. Kuletaş, “Hrant Dink cinayeti izlendiğinde şubedeydim. Haber bize geldi. Kim kiminle ne konuştu hatırlamıyorum” dedi.

Dink cinayeti azmettiricisi Yasin Hayal, Trabzon’da, McDonalds önüne bomba atarak 6 kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

Tanıyorum ama ..

Aranın ardından cinayet döneminde Trabzon’da öğrenci olan, Yasin Hayal ile Erhan Tuncel’in arkadaşı tanık Muhammet Çağrı Kırmacı, SEBGİS üzerinden dinlendi. Kırmacı, Mehmet Ayhan’ı, Muhittin Zenit’i veya Memduh ve Ahmet kod isimli polisleri tanımadığını söyledi ancak duruşmada kendisine Muhittin Zenit gösterildiğinde, “tanıdım sanırım” dedi.

Zenit ise,  Muhammet Kırmacı ile telefon görüşmelerim var. Benim istihbaratçı olduğumu bilir. Yasin Hayal için bilgi sordum. Cinayet günü 3 görüşmemiz var” dedi. Kırmacı, Yasin Hayal’i mahalleden, Erhan Tuncel’i ise üniversiteden tanıdığını söyledi. Kırmacı, bazen Alperen Ocakları’na gidip geldiğini ancak Hayal ve Tuncel’i Alperen Ocaklar’ında hiç görmediğini ve kendi evlerinde kalmadığını söyledi.

Hrant Dink cinayeti davası 12 Temmuz 2007’de başlamıştı. Duruşma, yarın sabah  devam edecek

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.